Barack Obama: Proryska separatister skyldiga

Bevisen pekar på att planet sköts ned från ett område styrt av separatister stödda av Ryssland.

Det sa Barack Obama i ett tal vid 18-tiden svensk tid.

– Utan ryskt stöd och träning är det inte möjligt för separatisterna att skjuta ner ett flygplan, sa presidenten.

USA:s president betonade också att det inte är första gången som ryskstödda separatister skjuter ned ett flygplan i området.

– De får stöd av Ryssland, träning, tunga vapen och luftvärnsvapen, säger Barack Obama.

Den amerikanske presidenten har pratat med sin ryske motsvarighet Vladimir Putin.

– Han och den ryska regeringen måste fatta ett strategiskt beslut. Ska de fortsätta stödja våldsamma separatister som vill underminera den ukrainska regeringen? Eller är de beredda att jobba tillsammans med Ukraina för att uppnå ett eldupphör och en fred som tar hänsyn till alla ukrainares intressen, säger Barack Obama.

"En global tragedi"

Han uttryckte också sitt stöd med de drabbade länderna, och riktade sig speciellt till Nederländerna som är hårdast drabbat.

– Det här är en global tragedi. Ett asiatiskt flygplan har skjutits ner över europeiskt luftrum, med passagerare från många länder. Det krävs en stor, internationell undersökning, säger presidenten.

Han lägger till att FN:s säkerhetsråd stödjer en utredning, och att alla - inklusive Ryssland - måste vara behjälpliga med en sådan.

– Världens ögon är riktade mot östra Ukraina, vi ska se till att sanningen kommer fram, säger Barack Obama.

"Dags för fred"

Han var tydlig med att det är dags för fred och säkerhet att återinföras i Ukraina.

– För att underlätta undersökningen så måste Ryssland, proryska separatister och Ukraina gå med på ett omedelbart eldupphör. Bevis får inte förstöras. Utredare behöver få tillgång till olycksplatsen, och det allvarliga arbetet med att återbörda de som förlorades på planet till deras nära och kära måste ta vid omedelbart, säger han.

Barack Obama anklagade också Ryssland för att sätta käppar i hjulet för en fredlig utveckling i Ukraina.

– Ryssland har vägrat att vidta konkreta steg för att deeskalera situationen. Vi vill att Ryssland tar vägen som ger fred i Ukraina, men hittills har de misslyckats med det, säger Barack Obama.

FN-sändebud anklagade separatister

FN:s säkerhetsråd samlades tidigare under eftermiddagen svensk tid för att diskutera flygkraschen i Ukraina.

Där sade USA offentligt att de misstänker proryska separatister för att ligga bakom kraschen.

USA:s sändebud Samantha Power säger att MH17 "troligen sköts ner med en luftvärnsrobot ... som styrdes från en separatiststyrd plats i östra Ukraina", rapporterar Reuters.

Enligt FN-sändebudet så var MH17:s hastighet, höjd och rutt helt vanliga.

– Det fanns inget skrämmande eller provokativt med MH17, säger hon.

Enligt Samantha Power var det en luftvärnsrobot från SA-11-systemet som ska ha skjutit ner flygplanet från Malaysia Airlines.

– På grund av SA-11:s tekniska komplexitet, så är det orimligt att separatister kan operera den. Vi kan inte utesluta teknisk hjälp från ryssarna, säger hon enligt The Guardian.

Enligt Samantha Power känner USA inte till några ukrainska SA-11-system i olycksområdet, och Ukraina har inte avfyrat någon luftvärnsrobot sedan krisen inleddes.

Texten uppdateras.

Publisert: