IS ökar sin offensiv

avErik Wiman

Foto: JERKER IVARSSON
AFTONBLADET PÅ PLATS IS närvaro syns tydligt nära Turkiets gräns.

SURUÇ. Här attackerar IS.

Aftonbladets team var mindre än en kilometer från jihadisternas våldsamma framryckning.

Samtidigt landade minst en artillerigranat på den turkiska sidan gränsen.

Trots att koalitionen med USA i spetsen har genomfört ett dussintals bombningar mot Islamiska Staten har deras offensiver i norra Syrien intensifierats de senaste dagarna. 

Måltavlan är den strategiskt viktiga gränsstaden Kobane. Om IS lyckas vinna mot den kurdiska YPG-gerillan som försvarar staden, har de kontroll över ett mycket stort sammanhängande landområde genom Syrien och Irak.

Värsta dagen hittills

Måndagen blev den våldsammaste dagen hittills i gränsregionen, med minst fyra personer döda och ett dussintal skadade när IS under många timmar sköt tungt artilleri mot Kobane. 

– Det är en mardröm här inne, vi har ingen mat, inget vatten och ingen elektricitet, berättar vår kontaktperson Mustafa inifrån Kobane. 

Tre kilometer längre bort har IS vunnit terräng och etablerat en bas för sina tunga artilleripjäser. Inför våra ögon utkämpas hårda strider mellan parterna som bara är ett hundratal meter från varandra. Vi ser IS-krigarna rycker fram och går till anfall. 

De har monterat luftvärnskanoner på flaket på pickup-bilar som de använder för att göra snabba angrepp och sedan dra sig tillbaka.

En stor tegelbyggnad i byn Mizirdaw är deras bas. Flyktingarna som lyckas ta sig över gränsen frågar sig varför inte USA bombar IS här och nu innan Kobane faller.

Granateld mot Turkiet

Detsamma gör de utmattade kurdiska soldater som desperat försvarar staden under allt hårdare beskjutning. 

– Våra krigare är tappra, men vi är utmattade och har för dålig beväpning, vi har bara en granatkastare och den måste flytta mellan de olika fronterna, men från luften vore IS ett mycket lätt mål, säger Muhamed Mustafa som slåss för YPG-gerillan och i går chattade med Aftonbladets läsare. 

Tidigare under dagen gick granateld från den syriska sidan över två kilometer in på den turkiska sidan. Turkiets militär besvarade inte elden, men har nu placerat ut stridsvagnar på strategiska platser längs gränsen. 

I går sa Muhammed Mustafa till oss att YPG kan försvara Kobane i ett år. 

Efter dagens strider är han långt ifrån lika säker. 

– De närmaste dagarna kommer att bli avgörande.