Englund och Danius: ”Inga planer på att återvända”

Sara Danius, Peter Englund och Kjell Espmark tillbakavisar uppgifterna om att de kommer att återvända till Svenska Akademien.

”Det har i svenska medier framställts som att vi tre återvänder till arbetet i Svenska Akademien. Det är felaktigt. Vi kan möjligen – möjligen – delta i viktigare omröstningar”, skriver ledamöterna i ett gemensamt uttalande.

Under torsdagen rapporterade Svenska Dagbladet att akademiledamöterna Kjell Espmark, Peter Englund och Sara Danius har för avsikt att återvända till Svenska Akademien.

Uppgifter kom också om att de släppt kravet på att Horace Engdahl måste avgå för att de ska återvända.

– Ja det är en svår sak, därför att det är så att han gör ju inte det. Och då måste vi ju ställa oss frågan: vilket är viktigast, omsorgen om Akademien eller personfrågan? Trots att våra villkor inte är uppfyllda har vi gjort det övervägandet att Akademien är så pass mycket viktigare än personfrågan, att vi trots våra betänkligheter ställer upp, sa Kjell Espmark till SvD under torsdagen.

Nu tillbakavisas uppgifterna om comeback av Danius och Englund. Sara Danius skriver på sin Facebooksida:

”INGA PLANER PÅ ATT ÅTERVÄNDA. Igår kom ett besked i svenska medier om att jag har bestämt mig för att återvända till Svenska Akademien. Informationen är felaktig. För närvarande har jag inga planer i den vägen. Dela gärna.”

Krävs tolv ledamöter

De verkar dock kunna tänka sig en passiv roll för att återuppbygga Akademien. För att Svenska Akademien ska kunna välja in nya ledamöter krävs att 12 av 18 ledamöter röstar, för närvarande är medlemmarna tio till antalet.

”Det har i svenska medier framställts som att vi tre återvänder till arbetet i Svenska Akademien. Det är felaktigt. Vi kan möjligen – möjligen – delta i viktigare omröstningar”, skriver ledamöterna i ett gemensamt uttalande till Aftonbladet.

Englund skriver i ett mejl till Aftonbladet:

”Dock önskar jag att spela en konstruktiv roll i återuppbygget av denna institution. Detta innebär att jag MÖJLIGEN kommer att lägga röster i de stundande invalen av nya ledamöter. Det är allt jag har att säga för närvarande”.

Har inte begärt formellt utträde

Sara Danius, Peter Englund och Kjell Espmark lämnade Akademien – men har inte formellt begärt utträde – i svallvågorna av bråket runt kulturprofilen Jean-Claude Arnault, gift med ledamoten Katarina Frostenson.

Arnault anklagades för flera fall av sexuella trakasserier och åtalades i början av juni för två fall av våldtäkt.

Efter anklagelserna bröt Akademien alla band med Arnault och tillsatt en advokatutredning som bland annat visade att sekretessregler brutits i samband med valet av Nobelpristagare i litteratur. Krav ställdes både på Frostensons och Horace Engdahls avgång, men slutade i stället med att Danius avsattes som ständig sekreterare och flera ledamöter lämnade sina stolar.

Svenska Akademien håller första sammankomsten efter sommaruppehållet den 6 september.

Publisert:

LÄS VIDARE