Sjöfartsverkets varning: ”Ovanligt många båtbränder”

avCornelia Mikaelsson

NYHETER

Tobias Nicander, som har jobbat på Sjöfartsverket i tio år, har uppmärksamamt att det är ovanligt många båtbränder i sommar.

Nu uppmanar han båtägare att se över installationer en extra gång innan de ger sig ut på hav och sjöar.

– Vi som sitter här och jobbar är mäkta förvånade över att det är så många båtbränder, säger Tobias Nicander, biträdande sjöräddningsledare vid Sjöfartsverket.

Den senaste veckan har det inte gått en dag utan att Tobias Nicander och hans kollegor på Sjöfartverket har tagit emot larm om brinnande båtar.

– Jag har jobbat här i tio år. Under sommarmånaderna får vi normalt in ett fåtal larm om båtbränder. Men nu har det inte gått ett pass utan att det brinner i någon båt.

– Vi som sitter här och jobbar är mäkta förvånade över att det är så många båtbränder. Det brukar inte vara såhär mycket.

1 av 5 | Foto: Rosa Sundahl
En fritidsbåt började brinna i vattnet mellan Långholmen och Stora Essingen i Stockholm i torsdags.

Tre båtbränder på en kväll: ”Ovanligt”

På lördagskvällen fick Sjöfartsverket först larm om en motorbåt som brann utanför Karlshamn. Några timmar senare fick de kännedom om ytterligare två båtbränder i en hamn i Malmö.

Sjöfartsverkat får kännedom om alla båtbränder i Sverige. Tre larm om båtbränder på en och samma kväll är både oroväckande och ovanligt.

– Om det är en slump eller om det finns någon koppling till värmen kan jag inte svara på. Man kan egentligen bara spekulera, men jag misstänker att värmen har en påverkan, säger Tobias Nicander och fortsätter med en uppmaning till alla båtägare:

– De som har en båt med bensinmotor bör se över sin installation och kolla så att slangarna ser fräscha ut, speciellt om man har en bensinmotor. Min gissning är att slangar torkar i värmen.

Viktigt att hålla koll på tanken

Det är också viktigt att hålla koll på sin tank så att det inte blir läckage i båten, säger Tobias Nicander.

– Bensin är en tung gas som lägger sig i båten. Det vädras inte bort från båten när det blåser.

Väderprognosen för nästa vecka ger föga hopp om färre båtbränder. I mitten av nästa vecka väntas nya värmerekord med temperaturer på 30–35 grader.

– Det är ju såklart fler båtar som ger sig ut till havs när det är varmt ute. Men det är det varje sommar. Den enda skillnaden från tidigare år är att det är otroligt varmt i sommar.

Två båtbränder i Stockholm förra veckan

Förra veckan var båtbränder även ett återkommande problem i Stockholm. På torsdagen misstänks en båt ha exploderat intill Stora Essingen i Stockholm.

Dagen efter, på fredagen, fick Storstockholms brandförsvar återigen rycka ut till en båtbrand. Tre personer som befann sig ombord på båten fick åka till sjukhus med ambulans för lättare brännskador.

ARTIKELN HANDLAR OM

Karlshamn

Båtar

Bränder