Icke-våldsorganisation får inte tillstånd att demonstrera

Icke-vålds och fredsorganisationen ”We are Dalarna” har blivit nekade att demonstrera i Ludvika där nazisterna från NMR står.

Polisens beslut motiverades med ”hänsyn tagen till den allmänna ordningen och säkerheten.”

– Jag tycker det är väldigt märkligt. Det låter ju som att de inte kan garantera säkerheten på grund av människor som vill sprida kärlek, säger Elias Lodin från ”We are Dalarna”.

Nu på lördag ska det antirasistiska nätverket ”We are Dalarna” demonstrera på Storgatan i Ludvika. Man skickade in en förfrågan om demonstrationstillstånd när man började planera sammankomsten.

Under onsdagen kom svaret från polisen och det blev ett nej, till medlemmarnas stora förvåning.

– Vi blev nekade platsen vi ansökt om med anledning av ”hänsyn tagen till den allmänna ordningen och säkerheten”, säger Elias Lodin från ”We are Dalarna”.

”Vill skapa positiv stämning”

I stället föreslog polisen två andra platser längre bort. Anledningen är att nazistorganisationen NMR har tillstånd att vara på den plats där man först hade ansökt om att få demonstrera.

– Vi har beslutat att välja den minst dåliga platsen, som ändå är på Storgatan, men långt ifrån där vi från början ville vara, säger Elias Lodin.

Vad är syftet mer er demonstration?

– Lyfta stadsbilden och sprida lite kärlek. Bjuda på lite positiva budskap i Ludvika.

Men om NMR inte hade varit där, hade ni ändå demonstrerat?

– Jo, det hade vi gjort. Vi vill skapa en positiv stämning.

Vad tycker du om polisens beslut?

– Jag tycker det är väldigt märkligt, men jag vet ju inte vad som ligger till grund för deras bedömning. Men oavsett tycker jag att det är en konstig motivering, med tanke på vilka vi är. Det låter ju som att de inte kan garantera säkerheten och den allmänna ordningen på grund av människor som vill lyfta stadsbilden och sprida kärlek.

Polisen: ”Regelverk att förhålla oss till”

Lars Lindahl är polisområdeschef för Dalarna. Han har semester och kan inte svara för hur polisen resonerat i det enskilda ärendet, men berättar allmänt hur det kan gå till.

– När det gäller NMR så sökte de tillstånd motsvarande det som de politiska partierna söker gällande valstugor. Nu har de ingen valstuga, men det är ett liknande tillstånd, säger han.

Varför får ”We are Dalarna” flytta på sig nu?

– Ja, det är ju därför att NMR är där. Man återkallar ju inte ett givet tillstånd för att någon annan vill vara där. Det har jag aldrig varit med om. Det finns ju en anledning till varför ”We are Dalarna” vill vara just där.

Är det klokt att bevilja NMR ett sådant här långt tillstånd när man vet att det kommer bli besvär?

– Vi har ju ett regelverk att förhålla oss till. Om vi inte gör det så blir det överklagat och då kommer förvaltningsrätten och slår oss på fingrarna. Sedan vad man tycker om deras politiska uppfattningar är en helt annan fråga.

Diskussioner efter Göteborg

Efter politikerveckan i Almedalen ifrågasattes polisens agerande från flera håll. Många riktade hård kritik mot att NMR fått tillstånd att vara där. Ett tillstånd som bland annat ledde till att RFSL ställde in sin medverkan av rädsla för nazisterna.

Att allmänheten är rädda för nazisterna i NMR är inget argument för att inte ge dem demonstrationstillstånd, enligt polisområdeschef Lars Lindahl.

– Är det så att det ofta blir ordningsstörningar så kan man ju neka dem tillstånd. Men i Dalarna har NMR själva aldrig ställt till med något när de haft tillstånd. De har varit rädda om och skött de anvisningar de fått i samband med tillståndet. Om det blivit bråk har det varit kopplat till andra organisationer, säger han och fortsätter:

– Det är inget försvar för dem på något sätt, men det gör det svårt för oss i Dalarna att säga ”NMR får inget tillstånd för att de är bråkstakar”.

Historiskt har ju polisen nekat tillstånd till nazister som demonstrerat. Varför kan man inte göra det i dag, har regelverket ändrats?

– Vi har haft diskussioner om det som hände i samband med NMR:s demonstration i Göteborg (där flera nazister greps, reds. anm.) Om det kunde vara fog för att inte ge dem tillstånd i Dalarna, men det gick inte. De rättslärde kom fram till att de måste ha ställt till det i Dalarna för att vi skulle kunna neka dem. Vi hade det uppe för prövning och nagelfor det, men vår grundlag är stark.

Polisens beslut att ge NMR tillstånd i Ludvika mellan den 2 juli och 30 september överklagades av Unika Ludvika handelsplats AB och två andra anonyma personer. Förvaltningsrätten i Falun avslog överklagandet i en dom den 18 juli.

Publisert:

LÄS VIDARE