Präst dömd för sexbrott mot barn – ansvarar för kyrkans barnverksamhet

avAngelica Öhagen

Prästen dömdes 2013 för sexuellt ofredande av en konfirmand.

I dag är han ansvarig för barn- och ungdomsverksamheten i en ny församling.

– Vi tycker att det är förskräckligt att han får fortsätta jobba med barn, säger pappan till den pojke som utsattes.

1 av 2

Det var efter ett konfirmandläger sommaren 2013 som prästen, som är i 60-årsåldern, letade upp pojkens mobilnummer och tog kontakt. I första sms:et skrev prästen att ”det var trevligt att prata, vi kan prata igen om du vill”.

15-åringen visade meddelandet för föräldrarna som uppmanade honom att vara artig i sitt svar till prästen. Pojken svarade kort och undvikande. Men sms:en fortsatte att komma under hela sommarlovet. Prästen frågade vad pojken gjorde, var han var och erbjöd honom skjuts vid ett tillfälle. Pojken ifrågasatte i ett sms varför prästen ville ha kontakt. Då skrev prästen:

”Jag ska vara helt ärlig; jag ville förstås prata, men jag hoppas förstås att vi skulle hamna i sängen och ha sex. Därför att du tog kontakt, för att jag är bög och du är ung och snygg. Men det har du redan fattat…".

Dömd för sexuellt ofredande

Pojken visade sms:en för sina föräldrar som kontaktade församlingen och gjorde en polisanmälan. Prästen nekade först till brott men medgav senare att ”det var en fantasi som jag borde ha hållit helt för mig själv när den dök upp”. Prästen dömdes för sexuellt ofredande och blev uppsagd från församlingen där han arbetade.

Domkapitlet, kyrkans tillsynsenhet, menade att prästen utnyttjat sin position för att ta kontakt med pojken och att han genom sitt beteende brutit mot sina prästlöften. Trots det ansåg de att han var lämplig att fortsätta som präst i Svenska kyrkan. Han fick dock en treårig prövotid, vilket innebär att han riskerar avsked om han han begår nya brott eller uppträder olämpligt under treårsperioden.

I dag är mannen ansvarig för barn- och ungdomsverksamheten i en församling i en mellansvensk stad. Han har jobbat där sedan ett drygt år tillbaka. När Aftonbladet besöker kyrkan en söndag leder han en barn- och familjegudstjänst. Utöver det har han enligt församlingsbladet även konfirmandgrupper och olika öppna eftermiddagsaktiviteter för barn i låg- och mellanstadiet. På hemsidan står det att prästen i konfirmandundervisningen ger ungdomarna möjlighet att fundera kring frågor ”om rätt och fel”.

”Det är skrämmande”

Föräldrarna till pojken som utsattes av prästen år 2013 är mycket upprörda över prästens ansvarsområden.

– Vi tycker att det är förskräckligt. Vi förstod det som att han inte skulle få fortsätta arbeta med barn och unga efter domen, säger pappan.

Föräldrarna är rädda att prästen ska utsätta fler barn, eftersom han aldrig dömdes till någon vård.

– Hans kontakt med vår son var så utstuderad, därför är det skrämmande att höra att han återigen arbetar med just ungdomar, säger pappan.

År 2013 trädde den nya lagen om registerkontroll i kraft. Den innebär att alla som erbjuds arbete med direkt kontakt med barn och ungdomar ska kunna visa utdrag ur belastningsregistret. Till skillnad från skolor, och flera organisationer, lyder Svenska kyrkans barnverksamhet inte under denna lag. Kyrkan rekommenderar ändå församlingarna att begära in utdrag ur belastningsregistret hos anställda, praktikanter och ideella som arbetar med barngrupper. För sexuellt ofredande, som den aktuella prästen dömdes för, ligger domen kvar i belastningsregistret i 10 år innan den gallras ut.

Arbetsgivaren: Måste kunna förlåta

Kyrkorådet är ansvarigt för rekrytering av präster i Svenska kyrkans församlingar. Vi träffar ordförande för kyrkorådet. För att skydda prästens identitet låter vi ordföranden vara anonym.

– Vi visste om det här med domen när vi anställde prästen, det berättade han om första gången vi träffade honom för intervju. Men det är inte riktigt så som det har varit publicerat, säger ordförande.

Enligt domen har prästen uppmanat den här pojken att ha sex med honom.

– Är det säkert det?

Har du läst tingsrättsdomen?

– Nej det har jag inte gjort.

Det finns ju en lag om registerkontroll. Hur ser ni på att prästen är dömd för sexualbrott mot barn och ändå jobbar med barn och unga?

– Han är en alldeles utmärkt konfirmationspräst. Man måste kunna förlåta folk, eller hur?

Så du ser inget olämpligt i att han nu jobbar med just barn och unga?

– Nej, jag kan inte se något olämpligt i det.

Prästen: ”Måste finnas rim och reson”

När Aftonbladet träffar prästen på församlingsexpeditionen planerar han aktiviteter och gudstjänster inför adventstiden.

– Jag kan inte se något konstigt i att jag ansvarar för konfirmander och barnverksamhet i dag, säger han.

Men hur tänker du kring att du är dömd för sexuellt ofredande av en konfirmand, vilket fortfarande finns i ditt belastningsregister?

– Det måste finnas rim och reson i det här tycker jag, att man ska vara avstängd i 10 år bara för att ha skickat sms är inte rimligt. I kyrkans värld dömer vi inte folk efter vad de har gjort, ber man om förlåtelse då får man förlåtelse.

Har du fått någon hjälp eller behandling av Svenska kyrkan?

– Nej det har jag inte fått. Men jag har pratat med familj och vänner. Av mitt förra stift blev jag inte så väl behandlad. De sparkade bara ut mig. Men här har de reagerat på ett annat sätt och velat ge mig en chans. Och jag har bevisat det, att jag är inte farlig. Att det var en engångsföreteelse.

ARTIKELN HANDLAR OM