Fejkkonton spred saudisk propaganda – raderades av Twitter

avAnna Hansson

Efter journalisten Jamal Khashoggis försvinnande har fejkkonton, så kallade botar, spridit masspropaganda som stöttar den saudiska regimen.
Meddelanden som hävdar att det är ”falska uppgifter” att kungahuset ska vara inblandade i Jamal Khashoggis död har spridits i tusental.

Twitter har tvingats gå in och radera kontona, rapporterar NBC News.

Det har nu gått nästan tre veckor sedan journalisten Jamal Khashoggi försvann efter att ha besökt Saudiarabiens konsulat i Istanbul. Han misstänks ha styckmördats.

1 av 2 | Foto: AP
Journalisten Jamal Khashoggi är försvunnen. Han misstänks ha styckmördats.

Uppgifter från turkiska utredare och myndigheter knyter dag för dag kungahuset, och speciellt kronprins Mohammed bin Salman, allt närmare till det misstänkta mordet. Flera av de män som pekats ut som misstänkta ska ha nära kopplingar till kronprinsen.

Flera internationella företag, ministrar och toppchefer har i protest mot Saudiarabien bojkottat en stor konferens i Riyad. Men samtidigt som omvärlden reagerar mot Saudiarabien har propaganda som stöttar regimen och kronprinsen spridits i hundratusentals inlägg på Twitter.

”Falska påståenden”

Fejkkonton började under helgen sprida propaganda under bland annat en hashtagg, som fritt översatt lyder ”Vi litar alla på Mohammed bin Salman”, skriver NBC News som granskat botarna. Hashtaggen delades så flitigt under söndagen att den trendade på Twitter.

– De postar samma saker hela tiden gång på gång. Det är ett botnätverk, säger Ben Nimmo, som kartlägger desinformation på nätet vid Atlantkommittén, till NBC.

Botarna har under veckan spridit samma bilder på bland annat kronprinsen och kungafamiljen gång på gång och i samma ordning. Förutom att hylla kungahuset twittrade kontona ut på arabiska och engelska att rapporteringen om Khashoggis död inte stämde.

”Från första början har falska påstående försökt koppla Jamal Khashoggis försvinnande eller död till kungahuset”, löd ett meddelande som sedan fortsatte:

”Det är en kampanj riktad mot kungariket”.

Hashtagg spreds över 100 000 gånger

En annan hashtagg som spridits hundratusentals gånger över hela världen från både äkta och automatiserade konton lyder ”Avfölj fiender till nationen”.

– Det här är ett nummerspel som spelas av botarna och som handlar om att maximera meddelandena, säger Ben Nimmo till NBC News.

NBC News uppmärksammade Twitter på torsdagen om botarna. De upptäckta kontona och de nätverk som låg bakom dem har raderats. Twitter uppger dessutom för NBC News att de några dagar tidigare upptäckt och raderat botar som spred saudisk propaganda.

ARTIKELN HANDLAR OM