Trump: Jag tänker inte sparka Robert Mueller

avJoakim Magnå

Demokraterna fruktar att Donald Trump försöker stoppa Rysslandsutredningen genom att sparka särskilde åklagaren Robert Mueller.

Men på söndagen gav presidenten ett oväntat besked:

– Nej, det tänker jag inte.

Foto: SAUL LOEB / AFP
Särskilde utredaren Robert Mueller.

När Trump återvände till Vita huset från Camp David på söndagen svarade han på några frågor från Vita huset-journalisterna. En reporter frågade om presidenten överväger att avskeda Robert Mueller – som leder utredningen om eventuell samverkan mellan Trumps valkampanj och Ryssland.

Trump svarade:

– Nej, det tänker jag inte.

När han såg hur vissa reportrar reagerade fortsatte han:

– Vad, är ni förvånade?

Beskedet kommer efter att Republikanerna och konservativ media den senaste tiden kraftigt ifrågasatt Robert Muellers opartiskhet – vilket lett till spekulationer om att Donald Trump överväger att sparka den särskilde åklagaren.

Från republikanskt håll har bland annat två FBI-medarbetare, som arbetat med Rysslandsutredningen, attackerats för att tidigare ha uttryckt sig negativt om Trump. Röster har höjts för att en oberoende utredare ska utses av justitiedepartementet för att granska Muellers verksamhet och FBI.

Tusentals mejl

Presidentens advokater har även anklagat Muellers utredare för att illegalt ha kommit över tusentals mejl. Korrespondensen berör flera Trump-medarbetare och kommer från övergångsperioden mellan valsegern och presidentinstallationen.

Den särskilde åklagaren förnekar lagbrott.

– När vi har införskaffat e-post under brottsutredningens gång har vi antingen säkrat kontoinnehavarens medgivande eller gått lämplig juridisk väg, säger talespersonen Peter Carr till CNN.

Donald Trump kommenterade Robert Muellers hantering av mejlen på söndagen och sa att det ”inte ser bra ut”.

Närmar sig Trump

Allting sker samtidigt som Rysslandsutredningen närmar sig Trump, i och med åtalen mot den tidigare nationella säkerhetsrådgivaren Michael Flynn och tre andra medarbetare.

Den demokratiske Hawaiisenatorn Mazie Hirono anser att Republikanernas angrepp på Robert Mueller påminner om ”McCarthyism” (En term som syftar på kommunistjakten inom amerikanska myndigheter i början av Kalla kriget).

”Vi kommer att fortsätta slåss för att Muellers oberoende utredning ska fortsätta”, twittrar Hirono.