Donald Trump vill att världen håller käft

avWolfgang Hansson

NYHETER

USA utpressningshot mot FN och många av världens länder påminner om gamla tiders stormaktsfasoner. Den starkes rätt ska gälla. Övriga ska hålla käft.
Trump kan straffa FN om han vill men till priset av att USA förlorar ännu mer inflytande till Kinas och Rysslands.

1 av 2 | Foto: Manan Vatsyayana / AP TT / NTB SCANPIX

När presidenten för någon vecka sedan beslöt att erkänna Jerusalem som Israels huvudstad visste Donald Trump att han gick emot både sina allierade i Europa och stora delar av övriga världen. Han visste att kritiken skulle bli massiv.

Majoriteten av världens länder tycker det är en väldigt dålig idé att ensidigt gynna den starka sidan i en infekterad internationell konflikt eftersom det försvårar försöken att skapa fred.

Israel är inte den enda sidan som har rätt till Jerusalem och därför bör inga erkännanden ske annat än som en del i en slutgiltig fredsuppgörelse. Det har länge varit världssamfundets, inklusive USA:s, inställning.

När Trump plötsligt ändrar på den ordningen måste han räkna med att övriga världen reagerar negativt. Särskilt som den amerikanske presidenten inte presenterat ett enda argument för på vilket sätt ett erkännande av Jerusalem skulle gynna freden.

Tål inte bli motsagd

Men precis som på hemmaplan tål Trump inte att bli motsagd. Då ryker det på hans twittertangenter och han vill hämnas. Det spelar ingen roll att omröstningen i FN:s generalförsamling inte betyder någonting. Varken den eller något annat kan stoppa Trump från att göra som han vill. USA har rätt att fatta sina beslut och gör det. Andra ska tydligen hålla tyst.

Men i stället för att rycka på axlarna åt att världens länder ger honom en betydelselös åttutning så uppträder Trump som en gammaldags despot som ska straffa varje land som vågar opponera sig.

Den amerikanske FN-ambassadören Niki Haleys hotfulla tal om att USA minsann tänker minnas vem som röstade emot dem var en uppvisning i stormaktsfasoner. Trump följde upp med ännu mer av den stöddigaste grabben på skolgården-retorik.

Kanada avstod

– Vi bryr oss inte. Men räkna inte med att vi tänker betala miljontals kronor i bistånd till länder som röstar emot oss, var Trumps budskap.

Tvärtom var det väldigt tydligt att Trump brydde sig i allra högsta grad. Det hedrar alla de länder som vågade stå upp mot USA trots hotelserna och rösta efter sin övertygelse om vad som är bäst för att skapa långsiktigt fred mellan Israel och palestinierna.

Bara nio länder röstade med USA. Bland de 35 länderna som avstod från att rösta fanns Kanada och ett antal EU-länder från det forna Östeuropa. En signal om att EU:s linje om att Jerusalems status bara kan avgöras vid ett slutgiltigt fredsavtal inte delas av alla medlemsländer.

USA betalar en femtedel av FN:s budget och är den överlägset största bidragsgivaren. Drar Trump in bidragen blir det givetvis kännbart för FN. Men i slutänden skjuter sig presidenten sannolikt själv i foten.

Hämnas

Drar USA in på bidragen kommer Kina garanterat att öka sin andel och därmed sitt inflytande. Både när det gäller bidrag till FN och enskilda länder som Trump bestämmer sig för att hämnas på.

I så fall fortsätter Trump den resa in i internationell isolering som han inlett genom att hoppa av handelsavtalet i Stilla Havsområdet och klimatavtalet. Två steg som varit en gåva till Kina för att öka sitt inflytande i världen.

Vi har levt i en värld där USA garanterat stabiliteten och säkerheten i det internationella systemet. Vilket gett landet enorm makt och prestige i världen. Den eran verkar gå mot sitt slut.

Istället får vi en värld där USA sätter sig själv främst, förlorar en massa vänner och låter odemokratiska länder som Kina och Ryssland ta över makt och inflytande globalt.

Om ingen hindrar honom kommer Trump att fortsätta försöka montera ner den rådande världsordningen.

Jerusalem den heliga staden - för tre religioner 00:37
ARTIKELN HANDLAR OM

USA

Jerusalem

Kina

Ryssland