Fittja

Misstänkta för gruppvåldtäkt släpptes – samtliga frias

Av: 

Isabelle Nordström

NYHETER

Förra fredagens släpptes tre män som åtalats för att ha gruppvåldtagit en kvinna i Fittja förra året.

Det tog nästan ett år innan polisen hittade rätt brottsplats och kunde göra en teknisk undersökning.

Nu kommer domen.

I mitten av november åtalades tre män misstänkta för att ha våldtagit en kvinna grovt. Ytterligare två åtalades för medhjälp till grov våldtäkt.

Det har gått över ett år sedan den där kvällen i Fittja. En ung kvinna åkte dit för att köpa knark.

När kvinnan kom fram togs hon till en trappuppgång där hon möttes av ett tjugotal män, enligt vad hon berättade i polisbilen.

Läkaren: ”Helt mörbultad”

Åtta-nio av männen ska ha förgripit sig på henne. De ska ha våldtagit henne analt, oralt och vaginalt, enligt vad kvinnan uppgav i tidiga polisförhör.

Kvinnan hade blivit slagen i huvudet och tuppade av under övergreppet. Enligt läkaren som undersökte kvinnan var hon ”helt mörbultad”.

Hon hade råkat peka ut fel trappuppgång och polisen hittade inte platsen där våldtäkten skulle ha ägt rum.

Därför var det först nästan ett år senare som man kunde göra teknisk undersökning på rätt brottsplats. Först då tog man in de misstänkta för förhör.

På kvinnans kläder, som polisen beslagtog redan när hon anmälde brottet, fanns sperma från tre män. Detta upptäcktes i december när Nationellt forensiskt centrum, NFC, analyserade kläderna.

Tidigt fanns uppgifter om att övergreppet skulle ha fångats på film, men polisen hittade aldrig filmen innan förundersökningen avslutades.

Släpptes efter rättegång

Först i juni togs männen in till förhör, häktades och åtalades för grov våldtäkt. Men efter rättegången släpptes männen. Detta tyder på att de kommer att frias från misstankarna när domen faller i dag.

– Jag, som hennes advokat, är förstås förbannad på att denna grupp utsatta kvinnor inte tas på allvar, sa kvinnans målsägandebiträde Elisabeth Massi Fritz i samband med att männen släpptes.

– Min klient reagerar mycket starkt och känner sig rättslös. Hon kommenterar "vem ska tro på mig jag är ju missbrukare och beter mig inte som det perfekta offret domstolen är van vid".

De övriga två männen som åtalades för medhjälp till grov våldtäkt misstänktes ha uppmuntrat gruppvåldtäkten.

”NN och NN har främjat gärningarna med råd eller dåd genom att bidra till det numerära överläget, skratta och filma delar av händelsen med mobiltelefon”, står det i åtalet.

Manifestation: ”Vill visa stöd”

Fallet har rönt stort intresse i media och på tisdagen kommer en demonstration till stöd för kvinnan att hållas på Mynttorget i centrala Stockholm.

Initiativtagarna, Liberala kvinnor, skriver på gruppens Facebook-sida ”Vi vill visa vårt stöd för kvinnan oavsett domslut och också visa vrede över att männen verkar komma undan”.

Under tisdagseftermiddagen planeras även en manifestation i Fittja centrum.

ANNONS

Hemmatest Covid-19 Antigentest finns nu i lager med SNABB leverans.

Extern länk från Quicktest

Köp här

Publisert:

LÄS VIDARE

Därför dömdes inte männen för våldtäkt i Fittja

ÄMNEN I ARTIKELN

Fittja

Sexuella övergrepp

Stockholm

Brott

Våldtäkt