Orkanstyrkor när stormen Jan drar in

Väder: Flera klass 2-varningar har utfärdats

Av: Ebba Thornéus

Publicerad:
Uppdaterad:

Stormen Jan har dragit in över fjället med orkanstyrka i byarna.

Flera klass 2-varningar har utfärdats och vägar och tågtrafik har stängts av.

Även Högakustenbron på E4 har stängts av för trafik efter kraftiga vindar.

– Det blåste upp till 30 meter per sekund, säger Thomas Johansson vid Trafikverket.

Under fredagsmorgonen hade SMHI utfärdat ett flertal klass 2-varningar för stormbyar i Härjedalsfjällen, Jämtlandsfjällen samt södra och norra Lapplandsfjällen.

Det innebär en medelvind på minst 25 meter per sekund, och vinden kan i byarna uppgå till orkanstyrka.

Kulmen väntas nå under fredagsförmiddagen för att därefter avta under kvällen.

Men även under natten till fredagen var det rejält blåsigt då orkanstyrka uppmättes på flera platser i landet.

I Stekenjokk i Västerbotten var det som mest en vindhastighet på 49,7 meter per sekund i byarna innan mätstationen la av.

– Vi kan säga att vi har haft stormväder i framför allt Härjedalsfjällen och i Jämtlandsfjällen. I Lapplandsfjällen är det dåligt med observationer, men det har nog blåst storm där också. Det blåser rejält, så mycket kan vi säga, säger SMHI:s meteorolog Anette Levin.

LÄS VIDARE

”Var beredd på strömavbrott”

Länsstyrelsen i Västerbotten har uppmanat invånarna att samla ihop det nödvändigaste och inte ge sig ut i onödan och vara beredd på strömavbrott.

– Vi uppmanar bland annat till att knyta fast lösa föremål, tappa upp dricksvatten, köpa värmeljus och batterier samt ladda mobilen, säger kriskommunikatör Lilian Johansson till Västerbottens-Kuriren.

Flera hushåll i Pajala, Haparanda och Jokkmokk saknade under fredagsmorgonen ström.

Trafikverket har under torsdagskvällen och natten till fredag stängt av flera vägar i de stormdrabbade områdena.

Under fredagen var E 10 och E 12 på norska sidan avstängd på grund av de hårda vindarna och i kombination med snön, säger Thomas Johansson vid Trafikverkets pressjour.

E10 kommer vara stängd fram till klockan 06 på lördagsmorgonen.

Högakustenbron avstängd

Under dagen stängdes även Högakustenbron på E4 uppger SVT Nyheter Västernorrland. Istället leds tung trafik om via väg 90, 333 och 334 och personbilar via väg 90 och 332.

– Det var på grund av de hårda vindarna. Det ska ha blåst upp till 30 meter per sekund, säger Thomas Johansson vid Trafikverkets pressjour till Aftonbladet.

Även tågtrafiken mellan Kiruna och Narvik samt mellan Östersund och Duved har ställts in.

Även vissa av bussarna i de värst stormdrabbade områdena har ställts in och turer har förkortats, enligt, Länstrafiken.

I Dorotea kommun kommer fjällskolan i Risbäck att hållas stängd och även elever i Åre kan få skoldagen inställd om inte länsbussarna kan trafikera vägarna.

Stor risk för laviner

Även i Jämtland har Bergs kommun tagit beslut om att ställa in delar av skolskjutsarna och även skolan och förskolan i Ljungdalen har beslutat om att inte hålla öppet.

Kommunanställda har även uppmanats att arbeta hemifrån och i Västerbottens fjällkommuner råder det beredskapsläge inom hemtjänsten.

– Brukare inom hemtjänsten som bor i otillgängliga fjällbyar får övernatta i Tärnaby. Det är i förebyggande syfte så att de inte riskerar att bli insnöade, säger Madeleine Rinman, kommunikatör på Storumans kommun till Aftonbladet.

Risken för laviner är även stor i Västra Vindelfjällen uppger Naturvårdsverket.

Uppmanar till stor försiktighet

Den beskrivs som en fyra på en femgradig skala, vilket innebär stor lavinrisk.

”Sänk dina ambitioner och planera inte brant åkning i helgen, efter en sådan här rejäl omgång behöver snötäcket tid att återhämta sig”, uppmanar Naturvårdsverket.

Även i södra Jämtlandsfjällen bedöms faran vara betydande, en trea på den femgradiga skalan. Det kommer ta några dagar för lavinbedömarna att få koll på läget, och därför uppmanas nu till stor försiktighet.

De hårda vindarna väntas fortsätta hela fredagen men avta framåt kvällen.

Efter hand kommer vindbandet flyttas österut och beröra Norrlands inland och kustland, där det råder varning för mycket hårda vindbyar.

Under helgen väntas vindarna dock lugna ned sig.

– Men det kan fortsätta blåsa i norra Lapplandsfjällen även under lördagen, där det dröjer kvar som längst, säger Malva Lindborg, meteorolog på SMHI till TT.

1 av 3 | Foto: Jonas Berglund/TT
En igensnöad port i Hemavan

Tipsa | Aftonbladet

Så tipsar du Aftonbladet

Tipsa! är det enklaste och snabbaste sättet att skicka tips, bilder och video till oss.
Du når redaktionen dygnet runt via knappen Tipsa! i Aftonbladet-appen. Aftonbladet garanterar alla tipsare källskydd, en grundlagsskyddad rättighet enligt Tryckfrihetsförordningen. Alla tips skickas krypterade.

Du kan också ta kontakt med oss på andra sätt.
Mejl: tipsa@aftonbladet.se
SMS/MMS: 71000
Tipstelefon: 08-411 11 11
Har du ett känsligt tips: Kontakta oss genom Secure Drop
Tänk på detta vid en nyhetshändelse: Var aldrig i vägen för räddningspersonal eller polis. Utsätt inte dig själv eller andra för risker. Tänk på den personliga integriteten. Var inte för närgången utan håll dig på behörigt avstånd.

Publicerad: