Attack mot ambassadområde i Damaskus

Publicerad:
Uppdaterad:

Fyra dog vid sprängattentatet

En byggnad som innehöll ett FN-kontor totalförstördes under kvällens explosioner i Syriens huvudstad Damaskus.
Foto: Louai BESHARA/AFP
En byggnad som innehöll ett FN-kontor totalförstördes under kvällens explosioner i Syriens huvudstad Damaskus.

Damaskus

Två av fyra attentatsmän dödades, liksom en polis och en civilperson, vid ett sprängdåd i Syriens huvudstad Damaskus på tisdagskvällen.

De fyra hade placerat en sprängladdning under en parkerad bil. Sprängladdningen utlöstes och skadade en obebodd byggnad i stadsdelen Mazzeh i västra Damaskus, meddelade inrikesdepartementet natten mot onsdagen, enligt den statliga nyhetsbyrån Sana.

Enligt rapporten hade en eldstrid brutit ut mellan säkerhetsstyrkorna och de fyra gärningsmännen som flydde i en bil medan de kastade granater mot polisen. Två av gärningsmännen dödades och de andra två skadades allvarligt. En polis dödades, liksom en kvinna som fanns i närheten.

Det fanns inga uppgifter om vilka gärningsmännen var eller vilket syfte de hade.

Skadad ambassad

I stadsdelen Mazzeh finns många utländska ambassader, dock inte den svenska. Kanadas ambassad fick smärre skador av explosionen, uppgav Kanadas utrikesdepartement. Kanadas utrikesminister Bill Graham sade tidigare att ambassaden inte var mål för attacken och att inga kanadensiska medborgare hade skadats.

Den byggnad som sattes i brand av explosionen användes tidigare av FN, men sades nu vara en privatbostad.. En vattentank med FN:s symbol finns dock fortfarande på taket. Byggnaden ligger nära Kanadas ambassad.

Anklagelser från USA

Syrien har av USA anklagats för att skydda terrorister och att inte göra nog för att hindra att utländska gerillakrigare använder landet för att ta sig in i Irak och slåss mot ockupationsmakten där. Under Bashar al-Assads hårdföra regim har Syrien självt inte sett så mycket våld.

Efter tisdagskvällens eldstrid samlades tiotals Damaskusbor på platsen, visade upp porträtt av al-Assad och ropade förolämpningar mot USA.

TT-AFP

Publicerad: