Björn lurade döden - igen

NYHETER

Terrordådet i New York och flodvågen i Asien raserade hans livsverk

1 av 4 | Foto: TIO VÄNNER DOG Björn Möller förlorade tio vänner i World Trade Center-attacken. Och hans tidigare populära krog Tja gick i konkurs.

PHUKET

Björn Möllers krog låg bara några kvarter från World Trade Center i New York. Terrordåden tvingade honom i konkurs.

Av en slump hamnade han i Phuket.

Bara för att se tsunamin rasera hans nya livsverk.

Björn Möller, 38, har drabbats av två av vår tids värsta katastrofer. Halvt på skämt, halvt på allvar säger vänner till honom "man ska inte vara där du är".

-Jag har haft tillräckligt med otur, säger han. Det måste vända nu.

Sista besparingarna

Han sitter i fören på vad som återstår av hans rörelse i Thailand, en av två snabbgående båtar. Köpta för de sista besparingarna från åren i New York. Före den 26 december var båtarna bokade varje dag av dyksugna turister. Sedan flodvågen har han inte haft en enda kund.

-Jag kan inte fortsätta betala besättningens löner eftersom jag inte har inkomster. För andra gången på några år har jag blivit utblottad.

Björn Möller var ute med några dykelever när vattnet sögs ut i havet.

Släktingar saknas

-Vi gav oss ut till havs och hann kanske 50 meter innan båten lyftes av en våg. Vid stranden reser sig vattnet plötsligt som en vägg och slår ner med full kraft. Jag ser sex bungalower svepas bort.

Efter någon dag får han reda på att fyra av hans släktingar saknas i Khao Lak.

-Jag åkte upp för att leta. När jag gått igenom 700 kroppar orkade jag inte mer.

När han blev väckt av sin bror den 11 september i New York såg han att bara ett av WTC-tornen stod kvar. Han skyndade sig ner till sin krog Tja som låg på Church Street. Väl inne vadade han i 40 centimeter aska och damm. Han kunde öppna först efter två månader. Tio av hans vänner dog i terrorattacken.

Ingen ville festa

Tja var en institution i New York. Alltid massor av folk. När Björn väl kunde öppna igen ville ingen festa så nära flera tusens människors grav. Han förlorade allt.

Efter ett halvår lämnade Björn USA. En kompis bjöd in honom till sin beachbar på ön Ko Lanta. Där blev han kvar.

Trots alla motgångar vägrar han att ge upp.

-Som Gloria Gaynor sjunger, I will survive. Jag har lärt mig att aldrig ge upp. Jag kan äta soppa tre gånger om dagen till nästa högsäsong. Då är turisterna garanterat tillbaka.

Wolfgang Hansson