Dundersuccé, sade Bush om Irakvalet

NYHETER

”I dag har Iraks folk talat till världen, och världen hör frihetens röst”

WASHINGTON

USA:s president GeorgeW Bush beskrev valet i Irak som ”en dundersuccé” på söndagskvällen, men han påpekade att det krävs ännu mer hårt arbete för att bygga upp en demokrati.

I Iran hyllades det irakiska valet som ett stort steg mot fullt oberoende och Sveriges utrikesminister Laila Freivalds berömde irakiernas vilja och mod.

– Det återstår en lång sträcka på vägen mot demokrati, men irakierna visar att de klarar utmaningen, sade Bush.

– I dag har Iraks folk talat till världen, och världen hör frihetens röst från centrum av Mellersta Östern, fortsatte han.

– Irakierna själva gjorde det här valet till en dundersuccé.

Bush lovordade dem som deltog i valet och förklarade att de därmed ”bestämt avvisade terroristernas antidemokratiska ideologi”.

”Slag mot terrorismen”

Den brittiske premiärministern Tony Blair beskrev också valet i Irak som ett slag mot terrorismen.

Terrorismen hotar med förödelse inte bara i Irak utan också i Storbritannien och så gott som varje större land i världen, sade Blair i ett tv-uttalande.

FN:s valrådgivare i Bagdad, Carlos Valenzuela, sade sig vara uppmuntrad av det första valet i Irak efter Saddam Hussein. Men han förklarade för Reuters att han ville avvakta slutrapporten från valkommissionen.

– Om resultaten bekräftas, och enda skälet att vara försiktig är frånvaron av en komplett bild, då är detta mycket goda nyheter. Men sedan måste resultaten accepteras av den sunnitiska minoriteten, tillade han.

Storayatollan gratulerar

De irakiska shiiternas andlige ledare, storayatollan Ali al-Sistani, gratulerade irakierna till deras röstande och beklagade att han själv inte kunde delta, eftersom han är iransk medborgare.

Den tillbakadragne storayatollan, som sällan lämnar sitt hem i den heliga staden Najaf, framförde sina gratulationer via sin representant i grannstaden Karbala.

Den bräcklige al-Sistani lotsade Irak mot demokrati genom att kräva att val skulle hållas trots USA-styrkornas närvaro. Han är också mannen bakom den shiitiska Förenade irakiska alliansen, som väntas få flest platser i den nya nationalförsamlingen.

Freivalds förtjust

– Det är glädjande att kunna konstatera att det hot och den terror som funnits med i bilden inte har lyckats stoppa valet utan att det har kunnat genomföras, sade utrikesminister Laila Freivalds till TT.

Hon beskrev valet som ett historiskt steg i den politiska process som krävs för att Irak ska bli ett fritt, enat och demokratiskt land.

– Nu är det viktigt att omvärlden bistår Irak att bygga upp landet. Det gäller Sverige och det gäller EU. Ska det bli en fungerade rättsstat krävs mycket stöd.

Sverige är berett att delta i utvecklingen av Iraks demokratiska och rättsliga institutioner, bland annat genom utbildning av poliser, åklagare, domare och advokater.

Hon berömde irakiernas vilja och mod att delta i den demokratiska processen.

Steg mot oberoende?

I Iran beskrevs det irakiska valet som ett stort steg mot fullt oberoende. Men den inflytelserike förre presidenten Ali Akbar Hashemi Rafsanjani sade varnande att USA kanske inte går med på att Irak blir ett land som är ”fritt och oberoende och som inte står sida vid sida med Amerika och Israel”.

– Om ett fritt och fläckfritt val hålls i Irak, ett arabland, så blir självstyret ett föredöme för många länder. Jag tror inte amerikanerna och de irakiska baathpartisterna vill att detta ska ske, sade Rafsanjani till studentnyhetsbyrån Isna. Han tillade att USA i så fall antingen kan manipulera valresultatet eller iscensätta en statskupp.

Läs mer:

TT-AFP