Specialpoliser ska spåra kidnapparna

NYHETER

Rikskriminalens experter på gärningsmannaprofiler har satts in

Polisen förstärker i jakten på Fabian Bengtssons kidnappare.

I eftermiddag anlände två experter ur rikskriminalens gärningsmannaprofilgrupp.

Nu ska de ta reda på hur Fabian Bengtsson klarar sig i fångenskap.

Polisens så kallade GMP-grupp har specialkompetens inom en rad områden. Där ingår bland annat personer erfarenhet från svåra kidnappningsfall.

I eftermiddag landade gruppens chef Paul Johansson och ytterligare en polis i Göteborg.

– I sådana här lägen så säger vi ingenting, säger Paul Johansson.

– I ett sådant här fall kommunicerar man också med eventuella gärningsmän.

Uppgifter om offret

Polisen är övertygad om att Fabian Bengtsson hålls fången av sina kidnappare. När experterna i GMP-gruppen satt sig in i ärendet är deras första uppgift därför att få fram uppgifter om offret.

I en eventuell förhandlingssituation är det viktigt att ha kunskap om offret. Polisen vill veta hur Fabian Bengtsson reagerar i den mycket utsatta position han befinner sig i och ett omfattande arbete kommer att läggas på att förstå honom.

– De kommer att koncentrera sig på hur Fabian kommer att reagera på den här situationen. Man vill veta hur han fungerar i detta, säger psykiatrikern Ulf Åsgård.

Han var med när rikskriminalen 1995 startade GMP-gruppen och har deltagit i förhandlingar med kriminella. Bland annat var han med när polisen – via annonser i DN – kommunicerade med medlemmar ur militärligan.

Stockholmssyndromet

– Vi var en hel grupp som svarade och det var en väldig diskussion om vilka budskap som skulle förmedlas. Det var ett mycket rått, taktiskt spel, säger Ulf Åsgård.

Målsättningen var då att få loss alla de vapen som ligan stulit. Nu är det frågan om att hitta en kidnappad person. Och då är det viktigt att se hur offret och gärningsmännen ser på varandra.

– Det så kallade Stockholmssydromet fungerar från två håll. Offret identifierar sig med sin kidnappare och gärningsmannen får sympati för offrets situation, säger Ulf Åsgård.

– Det är en av anledningarna till att kidnappningar oftast slutar med att offret släpps.

GMP-gruppens experter på plats i Göteborg står i ständig kontakt med sina kollegor i Stockholm. Sammanlagt ingår sex sju personer i gruppen, bland annat en kriminaltekniker, en analytiker, en rättsläkare och en psykiatriker.

Läs mer:

Mattias Lundell