Ersättningen för arbetslösa varierar stort

NYHETER

Tusentals kronor skiljer mellan olika arbetsgivare

Ersättningen vid arbetslöshet kan variera med flera tusen kronor.

Allt beror på var du jobbar.

- Det är orimligt stora skillnader, säger Eva Adolphson, expert på social- och avtalsförsäkringar.

Foto: kolla med facket! Eva Adolphson råder alla att kolla med sitt fack och sin arbetsgivare vad som gäller om man skulle förlora sitt arbete.

Bara 4 av 10 svenskar vet vilken ersättning de får om de blir arbetslösa. Det visar en Sifoundersökning som försäkringsbolaget Länsförsäkringar låtit göra.

Vad många inte heller vet är att ersättningen vid arbetslöshet kan variera med flera tusen kronor, beroende på var man jobbat.

- Det är oerhört stora skillnader i ersättning mellan olika grupper på arbetsmarknaden, säger Eva Adolphson, expert på social- och avtalsförsäkringar på Länsförsäkringar.

1 200 kronor första dagen

Olika delar av arbetsmarknaden har nämligen olika avtal om vad en arbetstagare får för ersättning utöver a-kassa om han eller hon blir av med jobbet.

Redan första arbetslöshetsdagen skiljer det drygt 1 200 kronor i ersättning mellan en statsanställd och en privatanställd tjänsteman, om båda tjänade 22 000 kronor före arbetslösheten. Efter 20 veckors arbetslöshet är gapet 2 300 kronor.

Och skillnaderna kan vara ännu större. Är du privatanställd tjänsteman, till exempel, måste du vara över 40 och ha varit anställd minst fem år för att få del av den extra ersättningen.

Kolla med facket

Eva Adolphson tycker att skillnaderna är orimligt stora:

- Det är uppenbart att olika fack varit olika framgångsrika i förhandlingarna med arbetsgivarna.

- Alla fackligt anslutna borde ligga på sina organisationer om de är missnöjda.

Hon råder oroliga arbetstagare att kolla med fack och arbetsgivare vad som gäller.

- Ta reda på fyra saker: finns det någon kollektivavtalad ersättning, har jag rätt till den, hur stor är den och hur länge betalas den ut?

Så mycket får du om du blir utan jobb

Irene Beertema