Rikslarm efter livstidsfånge

NYHETER

”Han kan ha flytt utomlands”

Den livstidsdömde 36-åring som avvek i går i samband med en permission var i kväll fortfarande på fri fot.

Rikslarm är utfärdat – men polisen tror att han kan ha flytt utomlands.

Nu söker polisen efter ett fordon i Stockholm som uppges vara ”intressant”.

36-åringen är dömd till livstids fängelse för ett uppmärksammat mord för fyra år sedan.

Han avvek i går klockan 17.30 i Spånga i nordvästra Stockholm. Han befann sig då på en permission från Österåkeranstalten och tillbringade den tillsammans med sin familj.

Rikslarm utfärdades strax därefter.

Polisen enda uttalade spår efter rymlingen på fredagskvällen var att han kan ha färdats i en silverfärgad Mercedes.

Söker på flera ställen

Enligt Kenneth Karlsson, vakthavande polis vid länskommunikationen i Stockholm, hade polisen inte sökt aktivt på några nya platser under lördagsmorgonen.

Var koncentreras sökandet? Är det bara Stockholmsområdet som gäller?

– Det finns flera ställen, men vi går inte in på det, säger han och tillägger:

– Han kan ha flytt utomlands. Finland är inte omöjligt eftersom han har påbrå därifrån, säger Kenneth Karlsson till aftonbladet.se.

Har ni varit i kontakt med hans bror eller någon annan i hans familj?

– Inte mig veterligen.

Tips om fordon på Södermalm

Polisen har fått in tips under lördagen, men inte särskilt många.

Vid halvfyra-tiden på eftermiddagen följde polisen upp ett tips om ett fordon på Södermalm i Stockholm. Fordonet stod inte på den adress där den är skriven, men uppges fortfarande vara av intresse. Den här gången handlar det inte om en silverfärgad Mercedes, enligt länskommunikationscentralen.

Brodern har erkänt mordet

Mannen är dömd till livstids fängelse för dödsskjutningen av en man i Upplands Väsby, norr om Stockholm, 1998. Hans bror har dock erkänt brottet och när fallet granskades av TV4:s Kalla fakta framkom uppgifter som kunde tala för mannens oskuld. Mannen har ansökt om resning, men fått avslag i Högsta domstolen.

Enligt Torbjörn Nyberg, kriminalvårdschef för Kriminalvårdsmyndigheten i Stockholms norra region där Österåkeranstalten ingår, hade mannen en permission med så kallad tillsyn.

– Han hade en följeslagare med sig, men denne har inget uppdrag att bevaka och eventuellt gripa. När det är med tillsyn är den som är med mer ett moraliskt stöd, säger Nyberg till TT.

Har haft flera permissioner

Bedöms risken för rymning vara högre kan permissioner även ske med så kallad bevakning. Det innebär att flera personer – med uppdrag att bevaka och eventuellt gripa den dömde om han försöker avvika – är med.

Mannen har vid flera tillfällen tidigare haft liknande permissioner, enligt Nyberg.

– Det görs en riskbedömning inför varje permission och skulle man haft indikationer på att han mått dåligt eller haft förhöjd avvikanderisk hade man snäppt upp graden så att det hade varit bevakning alternativt ingen permission alls, säger han.

Nicklas Hermansson, Daniel Kjellberg/TT