President George W Bush ångrar blundrar

NYHETER

”Bring ’em on” och ”Dead or Alive”. Numera klassiska uttalanden av den amerikanska presidenten George W Bush. Nu säger han att uttrycken kanske inte var helt genomtänkta.

– Ibland får ord oväntade konsekvenser som man inte tänkt på, säger han.

Foto: Bush ångrar en del burdusa uttalanden.

Den amerikanske presidenten George W Bush säger nu att han förstått att hans ibland hårda ordval kan ha gett för honom oavsiktliga konsekvenser. Under en intervju bekände presidenten att han kände tvivel inför två av hans kanske mest kända uttryck. Den första grodan kom när han pratade om irakier som anföll amerikaner. Då sa Bush: ”Bring ’em on”, vilket ungefär betyder, ”Kom an bara”. Det andra uttrycket Bush ångrar kom när han pratade om Usama bin Laden och sa att han ville tillfångata honom ”Dead or Alive”, alltså död eller levande.

”Jag har lärt mig en läxa”

– Ibland får ord oväntade konsekvenser som man inte tänkt på, säger George W Bush, erfar nyhetsbyrån AP.

– Ta ”Bring ’em on” till exempel. Allt jag försökte göra var att få trupperna förstå att jag förstod, du vet, vilket bra jobb de gjorde. Några tolkade det som om jag sökte konfrontation. Så var det inte.

Om bin Laden-uttalandet berättar Bush att till och med hans fru Laura Bush var frågande.

– Jag kommer ihåg att jag kom tillbaka till Vita huset och Laura sa ”varför gjorde du sådär för” och jag svarade ”Tja, det bara kom.” Jag hade ju inte övat in det.

– Jag vet inte om man ska kalla det ånger, men jag har verkligen lärt mig en läxa. En president måste tänka på vad han säger. Att det som kommer ur munnen? jag är rak ibland, men man måste tänka på att orden får konsekvenser. Jag vet inte om ni kallar det här en bikt eller ånger, säger han.

Karl Thor