15-åring häktad för Ölandsbranden

NYHETER

Varuhus helt nedbrunnet – tonårsflickor misstänkta

Foto: Det 2 000 kvadratmeter stora varuhuset i Skogsby på Öland brann ner till grunden under måndagsmorgonen.

Tre rejäla bränder har härjat på Öland de senaste månaderna.

I natt rasade den fjärde när ett varuhus brann ner.

Två tonårsflickor togs in till förhör – och nu har en 15-åring häktats misstänkt för grov mordbrand.

– Förhören får visa om det finns något samband med de andra bränderna, säger Glenn Adolfsson, vakthavande befäl vid Kalmarpolisen till aftonbladet.se.

Fyra månader – fyra rejäla bränder.

Det är Ölands svarta facit.

I april omkom två personer efter en brand på Hotell Borgholm. Precis en månad senare drabbades två bostadshus, en ladugård, en maskinhall och flera uthus i byn Lerkaka av en våldsam brand. Tre dagar tidigare utbröt en kraftig brand på restaurangen Solkatten i Borgholm och två personer fördes till sjukhus med rökskador.

Samtliga bränder startade tidigt på morgonen.

Enligt Kalmarpolisen finns det även spår som tyder på att bränderna på Solkatten och Hotell Borgholm var anlagda.

Ny brand i morse – flicka häktad

Den senaste branden rasade tidigt i morse då Överskottsbolagets varuhus i Skogsby brann ned till grunden. Boende intill varuhuset fick evakueras, och en bensinstation samt flera butiker i närheten var länge hotade.

Enligt räddningstjänsten var branden anlagd, och två ungdomar förhördes under fömiddagen.

– Det rör sig om ungdomar som har observerats vid byggnaden i samband med att branden uppstod. Vi vet att det inte finns någon naturligt brandorsak och vi ser positivt på att kunna lösa det hela, säger Ann Åsenius, kommissarie på Kalmarpolisens kriminalenhet, till TT.

En 15-årig flicka från Kalmar häktades på måndagseftermiddagen misstänkt för att ha anlagt branden. Flickan är på sannolika skäl misstänkt för grov mordbrand.

En yngre flicka, 14 år gammal, förhördes under måndagen och har därefter omhändertagits av de sociala myndigheterna, rapporterar TT.

Har inte erkänt

– Det finns inget erkännande. Däremot finns det en del faktiska omständigheter som hon har medgivit, exempelvis att hon har befunnit sig på platsen, säger Ann Åsenius, kommissarie på Kalmarpolisens kriminalenhet, till TT.

Den yngre flickan har inte heller erkänt att hon varit med om att anlägga elden.

– Så här direkt bedömer jag inte att det finns något samband mellan de olika bränderna. Det får den tekniska utredningen och förhören bevisa, säger Glenn Adolfsson, vakthavande befäl vid Kalmarpolisen till aftonbladet.se.

”Utvecklades väldigt fort”

Branden var helt under kontroll vid sjutiden på morgonen och enligt räddningstjänsten var det inte längre någon risk för spridning till intilliggande byggnader. Men eftersläckningsarbetet väntas pågå under hela dagen.

Regnet fick röken att ligga kvar över Skogsby och räddningstjänsten varnar allmänheten för kraftig rökutveckling i området.

  Tidigare under morgonen fick ett antal personer evakueras från några trähus intill det brinnande varuhuset.

  – Det var helt odramatiskt och de evakuerade har nu återvänt till sina hem, säger räddningsledare Lars Malmgren till TT.

Det 2.000 kvadratmeter stora varuhuset är totalt nedbrunnet och enligt Lars Malmgren är det ännu för tidigt att spekulera i vad som orsakade förödelsen.

  – Men en sak är klar och det är att branden utvecklade sig väldigt fort, säger han.

Förtydligande

Nicklas Hermansson