Dödssiffran passerade 1000

NYHETER

Flera döda under det senaste dygnet för USA-ledda koalitionen

På fredagen avled en amerikansk soldat av sina skador efter en attack i Iraks huvudstad Bagdad. Därmed har koalitionens dödssiffra passerat 1000 sedan kriget startade i mars 2003, uppger CNN.

Den amerikanska soldaten - som inte är namngiven – skadades sent på torsdagkvällen när hans patrull attackerades av irakiska rebeller i huvudstaden. Han skadades svårt, och fördes till ett militärsjukhus där han senare avled. Den amerikanska militären håller soldatens identitet hemlig, eftersom hans anhöriga ännu inte har underrättats, uppger nyhetsbyrån AP.

Därmed har dödssiffran för koalitionen passerat 1000. Enligt CNN har 1002 koalitionssoldater dödats sedan kriget inleddes den 20 mars förra året. I den totala siffran ingår också personer som har avlidit i olyckor.

Mellan 11000 och 13 000 dödade irakier

881 av de döda var amerikanska soldater, uppger CNN. 60 brittiska soldater, och 61 soldater från övriga länder som deltar i koalitionen har dödats. Bland dem finns 19 italienare, 11 spanjorer och en dansk soldat.

Den USA-ledda koalitionen rapporterar inte antalet dödade irakier, men enligt den ideella organisatione IBC (Iraq Body Count), har mellan 11 000 och 13 000 civila irakier dödats sedan kriget startade.

Fem dödades på torsdagen

Tidigare på torsdagen körde irakiska rebeller in en bil på ett militärt område i staden Samarra. Grindarna var öppna, och bilen exploderade inne på området. Strax därefter öppnade rebellerna granateld mot den militära byggnaden, vilket fick delar av byggnaden att rasa samman. Fem amerikanska soldater och en irakisk säkerhetsvakt dödades. Totalt skadades 44 människor, varav 20 amerikanska soldater och fyra irakiska säkerhetsvakter, uppger den amerikanska militären och sjukhuskällor enligt AP.

– Jag såg hur en sportbil körde in genom grindarna och exploderade omedelbart, säger Khalid Salih, som bevittnade händelsen.

Svarade med granateld

Enligt den amerikanska majoren Neal O'Brien utsattes byggnaden för 38 granatattacker. Flera av granaterna missade målet och landade i bostadsområden i närheten. Den amerikanska militären svarade med granateld, och jagade i väg irakierna från området. De tog skydd i en byggnad i närheten. Fyra av rebellerna dödades när en amerikansk militärhelikopter besköt byggnaden med missiler.

Irak - dag för dag

Karin Klarström