”Det river bara upp gamla sår”

Kristi bruds känslokyla chockar anhöriga

Kristi brud visade upp Dödens hus i tv i går.

Det chockade dödsoffrens anhöriga.

- Förfärligt. Hon visar inga känslor, säger Inger Johansson, mor till Heléne Fossmo.

Trots anklagelser om att hon styr Knutbyförsamlingen med järnhand har Åsa Waldau, Kristi brud, varit tyst sedan mordet på lillasystern Alexandra i januari i år.

När hon i går för första gången framträdde satt många med anknytning till Knutby bänkade framför tv:n.

"Sitter och ljuger"

- Det var så omtumlande. Men vi kände oss bara tvungna att se det, säger Inger Johansson, mor till pastor Helge Fossmos första fru Heléne som dog i badkaret under mystiska omständigheter.

Kristi brud talade om hur Helge Fossmo berättade för henne om sina "sanndrömmar" - om Helénes kommande död i badkaret. Men hon reagerade inte eftersom hon trodde det endast var en mardröm.

- Allt är så jobbigt. Man vill ha svar på vad som hänt min dotter, det river bara upp gamla sår. Sen ser man att folk bara sitter och ljuger, säger Inger Johansson, som var mycket skakad efter programmet i går kväll.

- Det känns som spel för gallerierna. Jag tror inte på henne, säger hon.

Församlingsmedlemmarna samlades i flera hem i Knutby för att se programmet. De var nöjda och tyckte att det gav en ganska rättvis bild av Åsa Waldau, enligt pastor Peter Gembäck.

Varför valde hon att tala ut just nu?

- Det kändes helt enkelt rätt och gav henne frid. Hon har ju gått och tänkt på detta i flera månader och kände att det var rätt tid nu, säger han.

Stärka sin position

Helena Löfgren, expert på sekter, tror att Åsa Waldau talade ut för att skapa en bättre bild av församlingen samt att stärka sin position där.

Efter programmet talade hon med flera avhoppare från Knutbyförsamlingen, som tidigare uppgett att de lämnat Knutby eftersom de var rädda för Kristi brud.

- De har självklart sett programmet och säger att de behöver tid att smälta det. De har bandat programmet och ska se det igen.

- Åsa Waldau tror säker på det hon själv säger. Men om det är sant, det är en annan sak.

Mira Micic, Johan Edgar

Publisert: