Bottenbetyg för Laila Freivalds

NYHETER

...men hennes chef får godkänt av svenska folket efter katastrofen

1 av 3 | Foto: REKORDRAS På ett par veckor sjönk svenska folkets betyg på utrikesminister Laila Freivalds med 0,5 till 2,5 – icke godkänt. Hon fick godkänt – 3,0 – i december 2003 och samma betyg ett år senare

Förtroendet för Laila Freivalds sätt att sköta jobbet rasar. Däremot ökar det något för Göran Persson.

Det visar Aftonbladet/Sifo tio dagar efter att dödsvågorna rullade in över Sydostasiens stränder.

Aftonbladet/Sifo ber varje december svenska folket sätta betyg på statsrådens insatser. Årets mätning har på grund av katastrofen i Sydostasien inte publicerats - förrän nu.

I går gjorde vi om undersökningen för två av de statsråd som stått i fokus efter jordbävningen på annandagen: statsminister Göran Persson och utrikesminister Laila Freivalds.

Betyget höjdes

Göran Persson har inte förlorat något på kritiken mot regeringen efter flodvågorna.

Det har däremot Laila Freivalds. Hennes arbetsinsatser värderas betydligt lägre nu än för en månad sedan.

SSvenska folket hade i går kväll en något högre uppfattning om statsminister Göran Perssons insatser som regeringschef än de hade i december. Då fick han betyget 3. Nu har det ökat till 3,1.

Lägsta någonsin

SFör utrikesminister Laila Freivalds har de senaste tio dagarna däremot varit en professionell golgatavandring. För en månad sedan fick hon godkänt av svenska folket, en trea. Nu är betyget nere på 2,5.

Det är det lägsta betyg som Laila Freivalds hittills fått under sin statsrådskarriär. Som justitieminister var hon kanske inte populär, men däremot respekterad. Det bar hon med sig när hon återvände till politiken hösten 2003.

SMönstret går igen bland de socialdemokratiska väljarna. Göran Persson ligger kvar på samma höga nivå som före jul, 3,8. Däremot ger s-väljarna nu Laila Freivalds betyget 2,8 - inte ens godkänt. I december var det betydligt bättre: 3,4.

Bakom raset för Laila Freivalds ligger givetvis det stora missnöjet med utrikesdepartementets insatser de första dagarna efter flodvågorna. På kvällen efter jordbävningen gick utrikesministern på teatern, först på förmiddagen dagen efter katastrofen kom hon till sitt arbete på UD.

Göran Persson firade jul på Harpsund. Inte heller han kom till jobbet förrän trettio timmar efter att katastrofen inträffat. Men trots det har alltså svenska folkets inställning till hans arbetsinsatser blivit något mer positiv.

Det kan bero på de dagliga presskonferenserna i Rosenbad. I de flesta deltar Göran Persson personligen. Och han ser just så nedstämd och sliten ut som en statsminister sannolikt känner sig i en nationell kris som den här.

Persson tog över

Efter de inledande missarna har regeringen dessutom vidtagit ett batteri av åtgärder. Ny myndighet, nya rådgivare, nya utredningar, minnesmonument, tysta minuter, ambulansflyg och annat. Men nyheterna har presenterats av Göran Persson - inte av Laila Freivalds.

Sifo telefonintervjuade i båda mätningarna ett riksrepresentativt urval på 1000 personer över 15 år. Den första mätningen gjordes mellan 6 och 9 december, tre veckor före dödsvågorna. Den andra mätningen gjordes i går kväll. Samma fråga ställdes vid båda tillfällena, vilket betyg man vill sätta på statsrådets arbetsinsatser.

Bara två ministrar fick höjda betyg

Svenska folkets betyg på resten av regeringen är inte överväldigande. Bara två statsråd anses ha gjort bättre ifrån sig under 2004 än året innan.

Mer om Asienkatastrofen

Lena Mellin