Nyheter

Han är Europas siste diktator

Av: 

Zendry Svärdkrona

NYHETER

Vitrysslands Lukasjenko tillhör utrotningshotad art

Alexander Lukasjenko har bara en politisk vision.

Att klamra sig fast vid makten så länge det går.

I morgon ska väljarna göra Europas sista diktator till viljes.

EUROPAS SISTE DIKTATOR Vitrysslands Alexander Lukasjenko klamrar sig fast vid makten. I morgon är det val och valfusket är redan i gång.
EUROPAS SISTE DIKTATOR Vitrysslands Alexander Lukasjenko klamrar sig fast vid makten. I morgon är det val och valfusket är redan i gång.

Lukasjenko är bara 50 år, men tillhör en svunnen epok i Europa. En utrotningshotad ras bara en timmes flygresa från Sverige.

Alla hans föregångare har fått bita i gräset.

När Östeuropas diktaturer föll en efter en lyckades kollektivjordbruksdirektören med konststycket att upprätta en ny.

Kallas "farsan"

Han kallas "farsan". Som en sträng och nyckfull pappa behandlar han sitt folk.

En folkomröstning snart efter valet 1994 gav honom kraftigt utökade maktbefogenheter. Nu måste han ändra grundlagen igen för att kunna sitta kvar.

På söndag går vitryssarna till parlamentsval och ska samtidigt rösta om de vill ge presidenten obegränsad tid som president. Val som vi i väst betraktar som en fars.

Lukasjenko bär många av den klassiska diktatorns signaturer.

Personkult

Han har byggt upp en personkult runt sig. Tv fylls dygnet runt med bilder av presidenten. Tidningarna likaså. I likhet med Nordkoreas Kim Yong Il vinner sportintresserade Lukasjenko alltid när han tävlar mot elitidrottare.

Han framställer det som att han gör sina undersåtar en tjänst. Att det är en personlig uppoffring att fortsätta ett antal år till.

Bakom en välputsad yta pågår ett avancerat politiskt förtryck av dem som vågar utmana honom. Människor misshandlas, hotas, kastas i fängelse eller trakasseras på olika sätt. Personer som hotar Lukasjenkos makt försvinner spårlöst. Det talas om hemliga dödspatruller. Inför valet har han stängt en rad tidningar.

Lukasjenko drivs inte av ideologisk övertygelse. Han är varken radikal eller konservativ. Han driver en moderniserad version av Sovjetsamhället. Säkerhetstjänsten heter fortfarande KGB och arbetsmetoderna är sovjetiska. Makten i sig är det viktiga. Lukasjenko växte upp på samhällets baksida. Revanschlusta verkar vara en av hans drivkrafter.

Underkända val

Han stöds av kanske en tredjedel av befolkningen. Människor som avskräcks av kaoset och de ökade klyftorna i grannlandet Ryssland.

Utländska valobservatörer har underkänt tidigare val i Vitryssland. Valfusket är redan i gång.

Räkna med att det tar ett bra tag innan Europas siste diktator får foten.

ANNONS

Jämför el och sänk din elkostnad på några få minuter via Compricer nu!

Extern länk från Compricer

Jämför här!

Några av Europas diktatorer som fått bita i gräset:

Publisert: