Förbättrade odds för liv på Mars

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

Planeten hade "en god, beboelig miljö"

Oddsen för att det funnits liv på Mars blir allt bättre.

Nya fynd visar att det en gång fanns tillräckligt med vatten på den röda planeten för att upprätthålla liv.

Oddsen för att hitta liv på Mars har ökat i och med att fordonet  Opportunity hittat stenar som en gång varit översköljda av vatten.
Foto: AFP PHOTO/NASA/JPL/US Geological Survey/Pressens b
Oddsen för att hitta liv på Mars har ökat i och med att fordonet Opportunity hittat stenar som en gång varit översköljda av vatten.

Mars var en gång dränkt i vatten med en "god, beboelig miljö". Det hävdade NASA på tisdagen då de presenterade en rapport som visar att det en gång funnits större mängder vatten på den nu torra, röda planeten, uppger AP.

Vatten över klipporna

Det amerikanska rymdfordonet Opportunity har undersökt klippor som innehåller olika sulfider och mineraler vilka enbart uppkommer när det finns tillgång till vatten.

– Opportunity har landat i ett område på Mars där flytande vatten en gång täckte ytan, sa Edward Weiler från NASA på en presskonferens.

– NASA sköt upp Marsfarkosterna i ett speciellt syfte - att undersöka om åtminstone någon del av Mars hade en tillräckligt fuktig miljö för att husera liv. Idag har vi fått starka bevis för ett spännande svar – ja, sa James Garvin, forskare på NASA.

Opportunity landade för fem veckor sedan och har tidigare sänt hem information som tyder på att det förekommit vatten på planeten. Nu har alltså bevisen stärkts ytterligare. Stora mängder av salt har också hittats.

– Det enda sättet en så stor koncentration av salt kan bildas är att det upplöses i vatten som sedan dunstar, sa Benton C Clark, medlem i teamet som ansvarar för Opportunity.

Nu återstår det att ta reda på om de undersökta klipporna legat under en saltsjö eller ett hav.

Åsa Asplid, Malin Ekmark

Publicerad: