Stephen Hawking mottog pris i Stockholm

Publicerad:
Uppdaterad:

...men först föreläste vår tids Einstein

STOCKHOLM

Det finns inget entydigt svar på universums gåtor. Åtminstone inte enligt den världsberömda och totalförlamade astrofysikern Stephen Hawking.

På tisdagen mottog han det svenska priset Oskar Kleins minnespenning i Stockholm.

Tystnaden och koncentrationen var bedövande i den till bristningsgränsen fyllda aulan vid Stockholms universitet på tisdagskvällen. Mitt på scenen i strålkastarljuset satt professor Stephen Hawking orörlig i sin rullstol. Efter några långa sekunder hördes med metallisk röst.

– Kan ni höra mig?

Stephen Hawking må vara fångad i sin kropp, men intellektet är troligen bland de skarpaste som finns. Han har ibland kallats vår tids Einstein och är mannen bakom flera teorier om universums födelse.

Till följd av sjukdomen ALS är han totalt förlamad. Endast med små fingerrörelser kommunicerar han med omvärlden via sin dator. Trots det arbetar han sedan 1963 som professor i teoretisk fysik vid University of Cambridge i England.

Höll föreläsning

På tisdagen mottog han det mycket prestigefyllda priset Minnespenning över Oskar Klein ur utbildningsminister Thomas Östros hand.

Men först höll han via sin röstdator en kort föreläsning om hur fysiken för det allra största, kosmos, hänger ihop med fysiken för det allra minsta.

På sin egen retoriska fråga om de fundamentala teorierna kan förklara hur universum ser ut och fungerar, var svaret kort: Nej, det kan de inte.

Ett svar som fick många i publiken att le en aning lättade. För om inte han kan förklara det, kan nog ingen.

Big bang

Stephen Hawking har som ingen annan lyckats beskriva universums födelse på ett hyggligt begripligt sätt. Hans bok Kosmos - en kort historik, har sålts i närmare tio miljoner exemplar och översatts till fyrtio språk.

Han har förvisso kritiserats för att blanda vetenskap med lite väl vilda teorier, men det har inte minskat hans popularitet i de breda lagren.

På 1960-talet var han delaktig i teorin om att universum skapades vid en enda stor smäll, Big bang. Då en omstridd teori, i dag accepterad. Han har också påvisat att svarta hål trots allt utstrålar energi.

Föddes i Oxford

Varg Gyllander/TT

Publicerad: