Nyheter

Vi uppmanas skvallra om allt

NYHETER

Angiveri statens vapen mot fusket i samhället

Angiveriet har blivit favoritvapnet i kampen mot fifflare.

Grannar som fuskar med bidrag, kör rattfulla och dumpar skrot i naturen - allt uppmanas vi skvallra om.

När brittiska myndigheter i mitten av 90-talet under parollen "Ring och skvallra på dina grannar!" började uppmuntra folk att ange varandra för bidragsfusk var intresset för liknande kampanjer litet i Sverige.

– Jag skulle inte vilja ansvara för en sådan, sa den dåvarande chefen för Riksförsäkringsverkets bidragsenhet.

Men sedan dess har pendeln svängt. I dag finns särskilda tipstelefoner för i stort sett allt:

Knarksmugglare. Polisen i Helsingborg inrättade en telefon för knarktips 1997. ”Vi behöver all hjälp vi kan få”, sa chefen för narkotikaroteln till Helsingborgs Dagblad när linjen öppnade. Och 70 procent av samtalen ledde till utredningar.

Filmtjuvar. När olagliga kopior av Stjärnornas krig: The Phantom Menace började spridas på nätet 1999 installerade Filmägarnas kontrollbyrå en särskild tipstelefon för tips om vem som sålde svartkopiorna.

Tjuvjägare. Redan 1995 började länsstyrelsen i Norrbotten med en tipstelefon för för att komma tillrätta med den omfattande tjuvjakten: cirka 500 tjuvskjutna älgar om året.

Rasister. Polisen i Nora skaffade sig en tipstelefon 1999, i första hand avsedd för tips om nazism och rasism. Effekten var begränsad. Den första månaden kom inte ett enda samtal.

Skräpskurkar. Göteborgare har sedan 2002 kunnat ange folk som smygtippar skräp och dumpar gamla bilvrak i skogen. Tipstelefonen blev en omedelbar succé: drygt 300 skräpsamtal på en helg.

EU-fifflare. Anita Gradin (s), på den tiden svensk EU-kommissionär, föreslog 1995 angiveri som ett system för att komma tillrätta med det utbredda fifflet inom EU. Med tipspengar, svarta listor och datasamarbete ville hon sätta stopp för miljardsvinnet.

Försäkringsfuskare. Försäkringsbolagen testade systemet med angiveri redan 1997, då en gemensam tipstelefon för tips om försäkringsfuskare inrättades.

Fuskande invandrare. För fyra år sedan öppnade Invandrarverket en tipstelefon dit man kunde ringa och ange utländska medborgare som fuskar med bidrag eller är illegala invandrare. Verket fick in 10-15 samtal varje vecka.

Rattfyllon. Polisen i Stockholm öppnade tidigare i år en särskild tipstelefon dit man kan ringa och ange sin rattfulla granne. Mot bakgrund av att 4 000 personer grips för rattfylleri varje år i huvudstaden är angiveriet nödvändigt, anser polisen.

Fredrik Rundkvist

ANNONS EXTERN LÄNK

Nu kan du se din kreditkoll gratis - snabbt och tryggt med BankID. Se din kreditkoll direkt

MinKreditkoll SE

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter