Tjäna tusenlappar - gå ur kyrkan

Publicerad:
Uppdaterad:

Passa på före fredag - och sänk din skatt

1 av 5

MALMÖ

Nu är det bråttom om du vill sänka skatten med ett par tusen kronor nästa år.

Senast på fredag måste du ha gått ut ur Svenska kyrkan om du vill slippa kyrkoavgiften.

Hur mycket du tjänar och vilken församling du tillhör är avgörande för hur mycket du betalar.

För Thomas Törnqvist i Västerås var det ett klipp att gå ur Svenska kyrkan. Han arbetar som säljare och tjänar i år 50 000 kronor i månaden.

I och med att han begärde utträde ur kyrkan före första november förra året har han i år sänkt sin skatt med 6 600 kronor.

- Det är främst de ekonomiska skälen som gjorde att jag lämnade kyrkan. Jag är inte troende och fann ingen anledning att vara med och betala, säger han.

1,19 procent av inkomsten

De senaste åren har 50 000-60 000 personer lämnat Svenska kyrkan.

- Vi ser en topp av utträden ur kyrkan strax före första november varje år och på våren i samband med självdeklarationen, säger Jonas Bromander på Svenska kyrkans forskningsenhet.

Kyrkoavgiften är i genomsnitt 1,19 procent av inkomsten. Den som går ur kyrkan måste ändå betala begravningsavgift ( i genomsnitt 23 öre) på varje intjänad hundralapp.

Storleken på kyrkoavgiften och begravningsavgiften varierar från församling till församling. Det är stora skillnader mellan den dyraste och billigaste församlingen.

- Nu börjar det märkas att fler och fler lämnar kyrkan. Flera av de stora församlingarna i Stockholm måste dra ner på verksamheten nästa år, säger Jonas Bromander.

Allt färre medlemmar

I dag är 79,6 procent av Sveriges befolkning medlemmar i Svenska kyrkan. Kurvan går brant neråt sedan 1995 då medlemsandelen var 86 procent.

Direkt efter att Thomas Törnqvist begärt utträde fick han ett brev från domprosten.

- Jag uppfattade det som ett tiggarbrev om att jag skulle bli medlem igen. Ungefär som om det var Statoil eller något annat företag där jag varit medlemskund.

Fotnot: Så gör du om du vill gå ur: Skriv ett brev med dina personliga uppgifter (personnummer, namn och adress). Ange att du begär utträde ur Svenska kyrkan. Skriv under, och skicka brevet till pastorsexpeditionen i din församling.

Per-Ola Ohlsson

Publicerad: