Flygplan störtade i havet i Benin

NYHETER

Minst 131 ombord omkom

1 av 4 | Foto: Resterna av Boeing 727-planets cockpit på stranden.

Minst 131 människor dog när ett flygplan störtade vid starten från Cotonou i det västafrikanska landet Benin på juldagen. De flesta av offren var av libanesiskt ursprung på väg hem för helgledigheten.

Olycksplanet slog ner i vattnet och dykare ur den libanesiska armén sökte på fredagen igenom havsbottnen i närheten av flygplatsen. Även Libanons utrikesminister Jean Obeid fanns på plats för att följa räddningsarbetet.

Ombord på olycksplanet fanns 156 passagerare och sju besättnings- medlemmar. 25 personer bekräftades på fredagen ha överlevt kraschen enligt Libanons transportminister Najib Miqati.

Boeing 727-planet från det libanesiska charterbolaget UTA startade ursprungligen från Conakry i Guinea. Det mellanlandade i Cotonou, Benins ekonomiska centrum, och skulle sedan fortsätta mot Beirut i Libanon. Många av passagerarna var libaneser på väg hem för helgledigheten. Det finns betydande grupper av libaneser i flera västafrikanska länder, där de ofta har en dominerade roll i näringslivet.

Olyckan inträffade direkt vid starten från kuststaden Cotonou. Planet ska ha haft svårigheter att lyfta och eventuellt hade piloten problem med att få upp landningsstället. Vid slutet av startbanan sades planet ha törnat emot en byggnad, exploderat och störtat i havet

Flygplatspersonal antydde på fredagen att planet hade varit överlastat eller obalanserat.

Afrika drabbas ofta av flygolyckor. De flesta afrikanska flygbolag har dålig ekonomi och underhållet av planen blir ofta eftersatt. I mars i år omkom 103 personer när ett algeriskt inrikesplan störtade strax efter starten från ökenstaden Tamanrasset, i juli omkom 104 när ett plan från Sudan Airways kraschade direkt efter att det hade lyft från hamnstaden Port Sudan vid Röda havet.

I maj slets en trasig dörr upp i ett fraktflygplan i Kongo-Kinshasa. Ett okänt antal passagerare, som inte hade tillgång till säkerhetsbälten, slets ut ur planet som befann sig på flera kilometers höjd.

TT