Förundersökning om mordet på Nils Horner nedlagd

avTT

Foto: Yvonne Åsell/SvD/TT
Sveriges Radios Asienkorrespondent Nils Horner sköts ihjäl i Afghanistan i mars 2014. Arkivbild.

Den svenska förundersökningen om mordet på Sveriges Radios Asienkorrespondent Nils Horner, som sköts ihjäl i Afghanistan 2014, har lagts ned.

Det bekräftar chefsåklagare Krister Petersson i ett nytt avsnitt av P3 dokumentär som sänds på torsdagen, skriver SR Ekot.

– Vi bad ju att få uppdateringar på vad som hände där nere, men det vi noterade var att vi fick samma material flera gånger. Man kunde ju fråga sig om det hade gjorts så många efterforskningar egentligen. Därför bedömde vi att vi hade kommit till vägs ände i den svenska utredningen, säger Petersson till SR.

Nils Horner var en erfaren utrikesjournalist som ägnade en stor del av sitt yrkesliv åt att rapportera från krigs- och katastrofområden. Han anställdes av Sveriges Radio 2001.

Den 11 mars 2014 sköts han bakifrån av okända gärningsmän i Afghanistans huvudstad Kabul, och avled kort därefter.

Det är oklart om den afghanska utredningen fortfarande pågår. SR:s försök att kontakta myndigheter i landet har inte gett resultat.


Prisade journalisten Nils Horner mördades i Kabul

Prisade journalisten Nils Horner mördades i Kabul, Afghanistan, där han var korrespondent för Sveriges Radio.

Han var 51 år när han mördades av två okända män den 11 mars 2014.

Hans främsta bevakningsområden var Asien och Mellanöstern, men han hade tidigare varit baserad i både London och New York.

Mordet utreds av afghansk polismyndighet, men också av Rikskriminalpolisen. Även svensk polis på plats i Afghanistan av andra skäl har deltagit i utredningen.

Strax efter mordet visade en videoupp­tagning hur två män flyr från brottsplatsen.

I januari 2015 greps en man som först troddes ha med mordet att göra. Just nu är han dock bara misstänkt för att ha mördat en guvernör.

 

Källa: Sveriges Radio (TT)

ARTIKELN HANDLAR OM