Trodde grannarna skulle protestera – möttes av kärlek

avMatilda Andersson

”Ska vi få vårt första klagomål redan innan de flyttat in?”

Foto: Privat/Faksimil Facebook
De trodde att grannarna skulle protestera – istället fick de oväntad hjälp.

När hjälporganisationen skulle förbereda ett nytt transitboende på Södermalm i centrala Stockholm fick de oväntad hjälp.

– Vi tänkte att grannarna kom ner för att protestera, men istället erbjöd de sig att hjälpa till, säger Ali Khalil, volontär och eventsamordnare på Islamic Relief, till Aftonbladet.

Foto: Privat
Ali Khalil är volontär och eventsamordnare på organsiationen Islamic Relief. Här tillsammans med Marof som kom som flykting tillsammans med sina föräldrar till Sverige.

Det var i söndags som organisationen Islamic Relief precis påbörjat uppdraget att göra om en tom lokal längst ner i ett bostadshus på Södermalm i Stockholm till transitboende.

– Vi stod där med skåpbil, personbil, 50 sängar, kuddar, madrasser, täcken stolar och bord och blockerade hela trottoaren med alla saker, säger Ali Khalil, volontär och eventsamordnare på Islamic Relief, till Aftonbladet.

Efter en stund kom en kvinna fram till dem och frågade vad som pågick.

– Hon berättade att hon bott i huset jättelänge. Vi förklarade att vi höll på och ställde i ordning ett transitboende och att det nog skulle komma omkring 40-50 flyktingar.

Ali beskriver kvinnans reaktion som stark.

– Hon blev verkligen så himla förvånad, hon såg smått chockad ut. Hon sa i princip bara ”oj, är det sant? Så pass”. Och så gick hon. 

Förväntade sig protester

Ali berättar att de få volontärerna på plats hade svårt att avgöra vad kvinnan egentligen tyckte.

– Lite fördomsfullt så tänkte vi att det här blir nog läskigt för grannarna, ska vi få vårt första klagomål redan innan de flyttat in?

– Men en kvart senare kommer hon ner med åtta-nio andra människor. Vi tänkte att det var kört, att nu skulle de dra ihop en demonstration eller något.

Så var det inte. Istället kom grannarna ner för att hjälpa till.

– Kvinnan hade gått upp och knackat på hos alla grannar och i princip alla som var hemma kom ner och hjälpte till. Det blev ett enormt varmt mottagande. Vi hade en skruvmejsel med oss till 50 sängar, nu fick vi plötsligt tio.

”Så himla fint”

Flera av de som kom ner hade bott i huset i flera år.

– Det var så himla fint att hjälpas åt. Vi var inställda på att jobba hela natten men istället blev det jobbiga roligt och vi var klara redan vid 21 på kvällen.

Efter att organisationen skrivit om händelsen på Facebook har inlägget gillats av flera tusen.

– Spridningen har lett till att människor hört av sig och vill hjälpa till. Folk vill vara volontärer och tycker att det är sjukt kul att få bidra.

Boendet kommer att drivas av Islamic Relief Sverige på uppdrag av Stockholms stad. De första transitflyktingarna väntas komma på tisdagskvällen.

– Det är ämnat åt barnfamiljer och tanken är att man ska kunna stanna en natt. Ofta kommer transitflyktingarna sent på kvällen med buss eller tåg. Så kommer de hit, duschar, får mat och lite nya kläder. Sover en natt och sedan går de upp tidigt på morgonen för att åka vidare norrut, många till Finland.

---

Läs hela Facebookinlägget nedan.