Polisen varnar: ”Var vaksamma”

1 av 6

avLinnea Järkstig

NYHETER

Tre blivande flyktingboenden totalförstördes på mindre än en vecka.

Polisens operativa avdelning, NOA, har skickat ut ett meddelande till polisen i hela landet: "Var vaksamma".

– Vi utesluter inte att det finns ett samband, säger Stefan Hector på polisen.

Polisen utreder en ny mordbrand efter att en byggnad i Ärla utanför Eskilstuna brann ned sent på fredagen. Det ska ha funnits planer på att omvandla byggnaden – som på sommaren var en barnkoloni – till flyktingboende.

Natten mot torsdag började det brinna i ett planerat flyktingboende i Perstorp, Skåne. Två dagar tidigare fick 14 flyktingar fly lågorna när ett asylboende i Munkedal sattes i brand. Även de bränderna misstänks vara anlagada.

Veckan dessförinnan inträffade en rad liknande bränder.

”Väldigt allvarligt”

En barack ämnad för ensamkommande flyktingbarn brann ned i Arlöv, Skåne, tisdagen den 13 oktober. På fredagen samma vecka totalförstördes en skola i Kånna, strax söder om Ljungby i Småland, efter en brand. Bara ett dygn senare stod en gammal skolbyggnad i Onsala i Kungsbacka i lågor. Den var också tänkt som ett akutboende för asylsökande.

NOA har skickat ut så kallad operativ information till polisen i hela Sverige. Nu uppmanar de till skärpt uppmärksamhet och ökad tillsyn vid alla asylboenden.

– Det innebär att polisen patrullerar lite extra och bedriver tillsyn över boendena för att på så sätt öka säkerheten.

Enligt Stefan Hector kan NOA inte vänta på resultatet av analysen, utan de vill varna innan det kan gå för långt.

– Vi ser väldigt allvarligt på varje händelse, säger han.

Utreds som mordbrand

Samtliga bränder utreds som mordbrand alternativt grov mordbrand. Polisen arbetar med att genomföra tekniska undersökningar och det är än så länge oklart varför bränderna startat.

– Vi driver ärendet utifrån att branden är anlagd, för vi har inte hittat några naturliga orsaker till den ännu, säger Calle Persson, presstalesman i region Syd, om händelsen i Kånna.

Över 200 platser

Tanken var att boendena skulle fungera som utslussningsplatser för flyktingar. Att asylsökande kan bo där en eller två dagar innan de slussas vidare till Migrationsverkets boenden.

– Vi har många som kommer till Sverige just nu och vi behöver hitta boendelösningar till dem helt enkelt. Det är tråkigt att det här händer, säger Sara Sundelius, presskommunikatör på Migrationsverket.

Totalt 235 platser för flyktingar har förstörts i de här bränderna. Nu vet inte kommunerna hur de ska få fram nya boendeplatser.

– Vi hade ställt i ordning för att kunna ta hand om flyktingarna och det är fruktansvärt att lokalerna blivit nedbrända. Men vi är tacksamma att ingen människa har kommit till skada, säger Carina Karlund, informationschef vid Ljungby kommun.

ARTIKELN HANDLAR OM