Nytt ”flygfynd” på Réunion

Av: Mathias Asplund

Publicerad:
Uppdaterad:

Misstänkt flygplansdel var del av en stege

1 av 44

En ny vrakdel hittades på ön Réunion på söndagen.

Föremålet misstänktes vara från det saknade planet MH370.

Men det var en del från en vanlig trappstege, enligt myndigheter i Malaysia.

I veckan spolades en vingklaff i land på ön i Indiska oceanen. Nu undersöks om vrakdelen kommer från planet MH370, som försvann med 239 passagerare ombord.

På söndagen hittades ett nytt föremål på stranden, vilket Réunions myndigheter bekräftade. Det troddes komma inifrån ett passagerarflygplan.

På det cirka 30 gånger 30 centimeter stora föremålet fanns text på både malaysiska och kinesiska, enligt Sky News, som först rapporterade att det var en flygplansdörr som flutit i land.

Bilder som togs innan polisen kom visade ett trasigt metallobjekt, med några symboler och ett handtag som såg ut att vara av läder eller plast.

"Väldigt tillknycklad"

Flygmekaniker ser ganska snabbt om ett föremål kommer från ett flygplan, enligt flygexperten Jan Ohlsson. Ett fynd inifrån MH370 skulle vara viktigt eftersom spåren kan visa vad som har hänt.

– Tankarna dras till en del från en dörr eller en nödutgångsdörr, men den ser ut att vara väldigt tillknycklad. Det intressanta är att föremål från interiören kan visa vad som hänt inuti planet. Det kan inte en del av en vinge göra, säger Jan Ohlsson.

Utredare: "En trappstege"

Ett svar kom relativt snart. Under söndagseftermiddagen punkterades förhoppningarna av Malaysias myndigheter. Azharuddin Abdul Rahman, som leder utredningen av vingklaffen, sa att det senaste fyndet inte är en flygplansdel.

– När jag undersökte saken med luftfartsmyndigheterna, och folk på marken i Réunion, var det bara en trappstege, säger han till AP.

Strandfynd vanliga

Fyndet gjordes på en annan del av ön än vingklaffen, som flöt upp på en strand nära staden Saint Andre. Föremålet hittades bland stenarna på en strand nära staden Saint Denis, närmare flygplatsen.

Det är inte helt ovanligt att sådana här föremål flyter i land, enligt öns invånare. Nicolas Ferrier säger till The Sydney Morning Herald att han i maj hittade ett flygsäte – som han eldade upp.

– Det är mitt jobb. Jag samlar skräp, och bränner det, säger han.

Analyseras på militärbas

Den drygt två meter långa vingklaffen som hittades för fyra dagar sedan undersöks just nu i ett franskt laboratorium. Den har transporterats till en militärbas nära Toulouse. Där är man specialiserade på analyser av flygplansvrak. Det är säkerställt att den kommer från en Boeing 777 och experter försöker nu identifiera serienumret.

Fyndet har väckt hopp för anhöriga som i över ett års tid väntat på svar om vad som hänt deras nära och kära. Malaysia Airlines-planet var i mars förra året på väg från Kuala Lumpur till Peking när det försvann. Utredarna misstänker att någon slog av sändaren som gör att planet kan spåras och medvetet styrde det hundratals mil åt fel håll.

Publicerad: