Likadana kläder - varje dag

Av: Salomon Rogberg

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 2 | Foto: Max Ahlborn
Matilda, 27, kläckte idén att klä sig i en uniform. På så sätt skulle hon se proffsig ut och slippa stressen på morgonen.
– Lösningen till alla mina bekymmer blev femton stycken vita silkesblusar och fem svarta byxor. Jag köpte allt på en dag. Det brände ett hål i min plånbok minst sagt, men i det långa loppet har det räddat mig, skriver hon.

Nu kan du slippa morgonstressen över vilka kläder du ska ha på dig.

Matilda Kahl som jobbar som Art Director i New York har funnit lösningen. 

Hon klär sig i likadana outfits till jobbet varje dag.

Matilda Kahl, 27, bestämde sig för tre år sedan att klä sig i likadana outfits varje dag i jobbet som Art Director på Young & Rubicam i New York. Idén fick hon en väldigt stressig måndagsmorgon.

– Jag skulle ha ett ganska viktigt möte under dagen och började prova olika outfits, skriver Matilda Kahl i en artikel på Haarpers Baazar, som har blivit en riktig delningssuccé. 

Hon fick beslutsångest och började treva och jämföra hur andra klädde sig på jobbet. Ingen outfit var helt hundraprocentig:

– Är det här för formellt? Är det här för vågat? Är den här kjolen för kort? frågade hon sig själv.

Ångrade sig

Till slut slängde hon på sig något och stack till tunnelbanan. Hon var redan lite försenad till jobbet. Men på perrongen ångrade hon sitt klädval. Och det blev heller inte bättre när hon klev in på kontoret och såg sina manliga kollegor och chefen som stod och ”grabbsnackade” i ett mötesrum.

– Jag bara stod där helt paralyserad eftersom jag var sen och helt oförberedd. Min tröja var vänd ut och in. Jag hade stressat upp mig själv, men i vilket syfte?

Lösningen kom inom kort

I samma stund beslutade Matilda Kahl att hon aldrig igen skulle stressa upp sig över vilken outfit hon skulle ha på sig. Hon insåg att hennes manliga kollegor respekterades oavsett vilka kläder de hade på sig och dessutom inte behövde anstränga sig lika mycket som hon.

Då kläcktes den idén att klä sig i en uniform. På så sätt skulle hon se proffsig ut och slippa stressen på morgonen.

– Lösningen till alla mina bekymmer blev femton stycken vita silkesblusar och fem svarta byxor. Jag köpte allt på en dag. Det brände ett hål i min plånbok minst sagt, men i det långa loppet har det räddat mig, skriver hon.

Matilda Kahl har aldrig ångrat sitt beslut.

– Jag har inte skrivit på nåt kontrakt att göra detta. Jag kommer fortsätta så länge det känns asfett. Men om jag jag en dag känner att jag inte vill fortsätta så kommer det inte vara någon big deal, säger hon till Aftonbladet.

Har på sig samma jeansjacka

Matilda Kahn är dock inte ensam om den här idén. Även SVT:s modeexpert Dennis Dahlqvist har i flera år haft en likadan jeansskjorta på sig.

– Jag tycker det är onödigt att köpa fler. Jag har bara en skjorta som jag använder. Det är ett antikonsumistiskt statement, säger han till SVT.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN