Professor: ”Apkvinna från 1800-talet var inte människa”

Av: Staffan Dickson

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 5
Så här tror forkarna att apmänniskan Zana såg ut.

NYHETER

Zana beskrivs som en två meter lång apmänniska som levde i Kaukasus på 1800-talet.

Genetikern Bryan Sykes har dna-testat flera av hennes släktingar – och kommit fram till att hon kan ha tillhört en underart till människan.

Zana påstås ha fångats av en lokal köpman i Kaukasus på 1850-talet. Enligt gamla vittnesmål var hon täckt i kastanjebrunt tjockt hår och såg ut att vara hälften människa, hälften apa. Hon ska ha varit enormt stark och påstås ha sprungit fortare än en häst, skriver Daily Mail.

Genetikern Bryan Sykes, professor emeritus vid universitetet i Oxford, hävdar att Zana hölls fången i ett ”dike omgivet av vässade taggar” och såldes från ägare till ägare tills hon blev adelsmannen Edgi Genabas tjänare. På hans gods i Tkhina i regionen Abchazien ska hon ha sovit utomhus och sprungit omkring naken tills hon dog 1890.

Fick minst fyra barn

Men innan dess ska hon ha fått minst fyra barn med lokala män, och enligt tidningen Times lever flera av hennes ättlingar fortfarande i regionen, skriver Daily Mail.

Professor Bryan Sykes har dna-testat saliv från sex av hennes levande släktingar och en tand som tillhört hennes avlidne son Khwit. Enligt Sykes hade de alla rätt mängd afrikanskt dna för att Zana ska ha varit hundra procent afrikansk.

Men trots det har hon enligt Sykes inga fysiska eller genetiska likheter med någon nutida afrikansk grupp. Han menar i stället att Zana kan ha tillhört en underart till den moderna människan och att hennes förfäder kom till Kaukasus från Afrika för över 100 000 år sedan.

Skeptiska kollegor

Flera av Sykes forskarkollegor har uttryckt sig skeptiska till hans upptäckter, bland annat att han påstår sig ha hittat genetiska bevis för en okänd björnart som skulle kunna förklara vittnesmål om varelsen Yetin, även kallad Snömannen, i Bhutan. Trots att analysen av ”yetihåret” inte visade något säger sig Sykes ha fått en stark känsla av ”det finns något därute” efter att ha talat med dussintals vittnen.

– Det är långt fler som försöker hitta Bigfoot. Men jag antar att Yetin eller Almas, som bor i avlägsna och glest befolkade områden, är det mest sannolika.

Publicerad: