SD kan gå om S och M - som största parti bland män

1 av 2
NYHETER

Sverigedemokraterna kan bli Sveriges största parti bland manliga väljare – inom en mycket nära framtid.

En analys från Aftonbladet/Sverige tycker visar att SD kan ta förstaplatsen från Socialdemokraterna bland män redan i augusti.

– Vi har tittat på samtliga partier och det finns inga andra som har samma utveckling som Sverigedemokraterna, säger Karin Nelsson, opinionschef på Sverige tycker.

Foto: Mattias Karlsson.

Sverigedemokraterna har noterats för uppgång efter uppgång i Aftonbladet/Sverige tyckers opinionsmätningar. I går fick man ännu en toppnotering med 16,3 procent.

Kurvan har i stort sett pekat uppåt sedan valet förra hösten, näst intill oberoende av vad som rapporterats om partiet. Varken brist på inflytande i riksdagen eller interna bråk tycks påverka opinionsläget negativt.

Tittat på samtliga partier

Med hjälp av Sverige tycker/Inizio har Aftonbladet låtit analysera SD:s väljarstöd och ta fram en prognos för partiets utveckling, om tillväxten skulle fortsätta i samma takt som under perioden november till april.

– Vi har tittat på samtliga partier och det finns inga andra som har samma utveckling som Sverigedemokraterna. Bland männen har de gått från 16,1 procent till 21,9 mellan november och april. Därför är det intressant att försöka förstå hur utvecklingen kan bli, säger Karin Nelsson, opinionschef på Sverige tycker.

– Det finns exceptionella omständigheter som påverkat politiken sedan valet, regeringskris, extraval och decemberöverenskommelse. Vad som händer framåt är det ingen som vet, därför blir analysen en teoretisk räkneövning, om än intressant.

Männens parti

Att SD är männens parti är tydligt. Det är framförallt bland de manliga väljarna som partiet växer.

Motsatt utveckling finns hos Moderaterna och Socialdemokraterna.

– Vi ser en negativ trend bland männen sedan slutet av förra året, som dock inte har samma tydliga mönster som för SDs uppgång. Prognosen för M och S blir därför mer osäker, säger Nelsson.

Om utvecklingen skulle fortsätta som hittills varit kommer SD att gå om M som Sveriges näst största parti bland män redan i juni, lagom till att politikerna ska samlas i Almedalen på Gotland.

Höjer varningens finger

Bara två månader senare, i augusti, skulle SD kunna ta platsen som Sveriges största parti genom att också passera Socialdemokraterna i stöd bland manliga väljare, visar analysen.

Redan nu rankas SD:s profilfråga om invandring och flyktingar som den allra viktigaste bland männen, före frågor som jobb och utbildning, visar Sverige tyckers mätning av väljarnas viktigaste politiska frågor.

Statsvetarprofessorn Jonas Hinnfors vid Göteborgs universitet höjer ett varningens finger för att lita för mycket på den här typen av analyser, då han menar att mätmetod och urval kan göra att resultatet slår snett.

Samtidigt utesluter han inte att SD kan växa mer, vilket setts hos liknande partier i andra länder. Mycket av SD:s eventuella fortsatta tillväxt styrs av hur de andra partierna agerar, menar han.

– Det är viktigt hur de förhåller sig till varandra och vilket budskap de har, om de förmår att erbjuda väljarna reformer. SD erbjuder ju reformer som höjd a-kassa och pensioner, som de menar är finansierade genom att de anser att man kan skära i invandringskostnaderna, säger Hinnfors.

”Svårt att säga”

Partisekreteraren Richard Jomshof menar att det vore "fantastiskt" om SD skulle fortsätta att växa. Något han menar skulle ge mer inflytande.

– Först nu när vi legat konstant högt i kombination med valresultatet från förra året har man börjat lyfta våra frågor, säger han.

Men om partiets tillväxt kan ske så snabbt som i analysen vill han inte sia om.

– Det är svårt att säga om det går på så kort tid, men jag tror helt klart att det finns en förutsättning för oss att bli andra största parti och största parti bland vissa grupper.