Två avdelningar kräver Annelie Nordströms avgång

Av: Anette Holmqvist, Niklas Eriksson, Staffan Dickson

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 2

NYHETER

Kommunals avdelning i Mellersta Norrland kräver att Annelie Nordström avgår som förbundsordförande.

– Det är vad medlemmarna kräver: att Annelie ska kliva av och ta sitt ansvar, säger avdelningsordförande Maritha Mähler.

I Norrbotten kräver avdelningen att hela förbundsstyrelsen avgår, enligt ett sms till medlemmarna som Aftonbladet tagit del av. Västerbottens Umeåsektion kräver ledningens avgång.

Med anledning av Aftonbladets avslöjanden om fackförbundets krogar, fester och lägenhetsaffärer har Kommunals avdelning i Mellersta Norrland under tisdagen haft ett krismöte i Sundsvall.

Ordförande Maritha Mähler har träffat ett 30-tal sektionsordföranden och regionala ombud och säger att de närvarande var helt överens om att kräva förbundsordförande Annelie Nordströms avgång.

– Från alla håll sa man att det är vad medlemmarna kräver: att Annelie ska kliva av och ta sitt ansvar. Då kan de tänka sig att stanna kvar. Är det vad som behövs för att återskapa förtroendet för Kommunal så lyfter vi den frågan.

Vill meddela personligen

Maritha Mähler säger att hon ännu inte hunnit meddela avgångskravet till Annelie Nordström själv.

– Vi vill inte föregå vad förbundsstyrelsen kommer fram till, de ska träffas under tisdagen och onsdagen. Vi vet inte vilken väg de väljer.

– Jag ska ta till Stockholm i morgon och hoppas hinna träffa Annelie då, så kan jag personligen meddela henne vad man säger i Mellersta Norrland.

Kommunal Umeås ledning har i två dagar hållit möten om situationen och under tisdagskvällen har de enhälligt bestämt sig för att kräva förbundsledningens avgång.

– De har gjort bort sig totalt och förtjänar inte medlemmarnas förtroende, säger Alejandro Caviedes, ordförande i Kommunal Västerbottens Umeåsektion.

Han säger att de vänt på alla stenar och tagit ett genomtänkt beslut, som dock varit svårt att fatta eftersom de under våren står inför en avtalsrörelse där 21 kollektivavtal ska förhandlas om.

– Det är därför vi tvekat. Men vi anser att medlemstappet för oss extremt utsatta, säger Alejandro Caviedes.

– Det handlar om förbundets överlevnad, vi kan inte ha en ledning utan förtroende hos medlemmarna.

I Norrbotten kräver avdelningen att hela förbundsstyrelsen avgår. I ett sms till medlemmarna skriver man:

”Till dig som medlem i Kommunal Norrbotten! Kommunal Norrbottens avdelningsstyrelse har idag beslutat kräva att förbundsstyrelsen ställer sina platser till förfogande då de förverkat sitt förtroende.

Vänliga hälsningar

Kommunal Norrbottens avdelningsstyrelse.”

Aftonbladet har sökt Zara Leghissa, ordförande i Norrbotten.

Ny presskonferens

Annelie Nordström kommer under onsdagen att hålla en presskonferens där hon ska redogöra för åtgärder som förbundsstyrelsemötet beslutat om, skriver Kommunal på sin hemsida. Mötet var planerat sedan länge, men kommer nu att till stor del handla om krisen i fackförbundet.

Publicerad:

LÄS VIDARE