Ökat samarbete mellan Sverige och Nato

1 av 2 | Foto: Vladimir Putin, rysk president.
NYHETER

Rysslands militära aktiviteter i Östersjöområdet gör att Sverige och Finland intensifierar sitt samarbete med Nato.

Länderna har enligt norska VG ingått ett underrättelseavtal med Natomedlemmen Norge.

– De utmaningar vi står inför kräver en omfattande respons, säger norske Natochefen Jens Stoltenberg.

De militära underrättelsetjänsterna i Sverige, Finland och Norge har ingått ett nytt samarbete i Östersjöområdet.

Enligt VG är det här första gången som Sverige och Finland ingår ett Natosamarbete om utbyte av underrättelseupplysningar. Bakgrunden till avtalet är den ökade ryska militära närvaron i Östersjöområdet.

– Vi är eniga om att se över möjligheterna att utbyta information om det som sker i Östersjöområdet för att få en så fullständig bild som möjligt. Vi ska också se över om vi kan ha fler gemensamma övningar, säger generalsekreterare Jens Stoltenberg under Natoländernas utrikesministermöte i Antalya i Turkiet.

Övningar ska samordnas

Sverige och Finland kommer nu att delta i Natos övervakning av Östersjöområdet, skriver VG. Militärövningar och träning i ska i framtiden samordnas mellan Norge/Nato och Sverige/Finland.

– De utmaningar vi står inför kräver en omfattande respons och då är det viktigt att vi alla har ett nära samarbete, säger Jens Stoltenberg.

Både Sverige och Finland har sedan många år samarbetat med Nato i olika former. Ett exempel är deltagandet i Isaf-insatsen i Afghanistan. Norges utrikesminister Børge Brende säger till VG att ett tätare samarbete med Sverige och Finland är viktigt för Nato.

Sjöng ”We are the world”

– Här har Norge varit en pådrivare. Det är viktigt för Norge och för alliansen som helhet. Svenskt och finskt deltagande i luftpatrullering i regi av Nato är ett bra exempel, säger Børge Brende på plats i Turkiet.

Natomötet i Antalya avslutades med att ett turkiskt band föreslog att de högt uppsatta ledarna tillsammans skulle sjunga ”en sista låt för fred”, skriver nyhetsbyrån AP. Såväl Turkiets och Greklands utrikesministrar som Natochefen Jens Stoltenberg och EU:s utrikeschef Federica Mogherini sjöng därefter Michael Jacksons och Lionel Richies låt ”We are the world” från 1985.

ARTIKELN HANDLAR OM