Isabelles Iphone 6 började brinna i byxfickan

1 av 7 | Foto: ALEX LJUNGDAHL
Isabelle med sin bonuspappa Christian Boström

avNiklas Eriksson

NYHETER

Plötsligt började det ryka ur 15-åriga Isabelles bakficka.

Då brann hennes nya Iphone 6.

– Jag drog upp den ur fickan och det slog upp som ett tjockt brandmoln, säger hon.

I söndags hade Isabelle och hennes familj precis kommit till färjeterminalen i Stockholm efter en kryssning till Finland. 15-åringen gick av först och satte sig och väntade på resten av familjen på en bänk i terminalen.

– När pappa kom skrek han att det kom rök ur bakfickan, säger Isabelle.

– Jag ställde mig upp och drog upp telefonen ur fickan, då slog det upp ett stort rökmoln och det brände till på huden. Brandlarmet gick till och med.

”Ser ut att ha smält”

Hon berättar att när hon fått upp telefonen ur fickan slog det lågor om den. Hon kastade i väg den över golvet och det som blev kvar av telefonen är rejält brandskadat.

– Det ser ut som att den har smält inifrån, säger Isabelle.

Hennes mamma Ann-Sofie säger att telefonen var helt ny, att Isabelle fick den i våras. Hon berättar att de nu lämnat in den på Mediamarkt där de köpte den och att de ska genomföra en undersökning för att se vad som fått den att börja brinna.

– Det är skitläskigt det som hänt. Vad ska man göra för att skydda sig mot att den börjar brinna på det här sättet? Jag brukar ha min i handväskan och man har den ju alldeles bredvid sig när man sover, säger Ann-Sofie.

”Ska alltid vara säker”

Katarina Olofsson, inspektör vid Elsäkerhetsverket, säger att det vanligtvis handlar om laddare som börjar brinna vid laddning, då oftast laddare som inte är original men även märkesprodukter.

– Men det här tror jag aldrig att jag har hört talas om, säger hon.

Det närmaste hon kommer att tänka på som liknar det som hände Isabelle är laptop-batterier som fattar eld.

– Då handlar det om det uppstår ett fel och energin i batteriet frigörs mycket snabbare än vad som är tänkt, säger Katarina Olofosson.

Hon säger att det konsumenterna bör tänka på är att alltid följa tillverkarnas rekommendationer för hur produkten ska hanteras.

– Men ska inte börja brinna i fickan, en produkt ska alltid vara säker, säger hon.

Aftonbladet har sökt Apple som avböjer att kommentera händelsen.

ARTIKELN HANDLAR OM