De hjälper flyktingar ta sig från Danmark till Sverige – i segelbåt

NYHETER

”Vi har massa båtar tillgängliga”

De riskerar fängelse för människosmuggling men danska Annika Holm Nielsen och Mimoza Murati vill göra allt de kan för att hjälpa.

– Mycket som har varit rätt historiskt har varit olagligt, säger Mimoza Murati till Aftonbladet.

Foto: Annika Holm Nielsen och Mimoza Murati hjälper en syrisk flykting att ta sig över sundet från Köpenhamn till Malmö.

På måndagskvällen tog danska Annika Holm Nielsen och Mimoza Murati segelbåten från Köpenhamn till Malmö, tillsammans med en syrisk flykting.

– Vi gör det på grund av flyktingsituationen i Danmark. Man ska bli behandlad som människa och det blir man inte i Danmark, anser jag, säger Annika Holm Nielsen, till Sydsvenskan.

Mötte flyktingar på tågstationen

Tidigare på måndagen väntade hon, tillsammans med andra aktivister vid tågstationen i Köpenhamn på att tåget från Rödby skulle komma in. Enligt uppgifter skulle det finnas syriska flyktingar ombord.

Men när tåget väl rullande in på perrongen visade det sig vara få som lyckats ta sig hela vägen till Köpenhamn. Polisen hade nämligen stoppat det på vägen och nästan tömt vagnarna på flyktingar.

En man hade dock lyckats hålla sig kvar och på plats i Köpenhamn tog han diskret kontakt med aktivisterna.

Samma man befinner sig nu i Sverige, efter att Annika och Mimoza hjälpt honom över sundet till Malmö.

Riskerar fängelse

Att hjälpa en flykting över gränsen klassas som människosmuggling och kan leda till fängelse i Danmark. Men det är inget som stoppar aktivisterna.

– Många saker som har varit rätt under historien har varit olagligt och mycket som varit lagligt har inte varit okej, säger Mimoza till Aftonbladet.

Är ni inte rädda för att åka i fängelse?

– Nej, vi gör rätt sak.

”Hundratals som hjälper”

Flera av aktivisterna är aktiva i danska socialistiska partiet Enhedslistan men menar att hjälpaktionen inte är partipolitisk.

Magnus Esmark är en av dem som ingår i aktionen.

När Aftonbladet når honom berättar han att Annika är ute på en ny båtfärd, med nya flyktingar på väg till Malmö.

Vad händer just nu?

– Vi fortsätter att ta folk till Sverige. Det är massa danskar som kör flyktingar över bron. Vissa har gripits av polis anklagade för människosmuggling.

Han berättar att det är minst 230 flyktingar som lyckats ta sig över gränsen med hjälp av aktivister.

”Har många båtar”

Enligt Magnus är det hundratals danskar som just nu engagerar sig för att hjälpa. Med mat, kläder och transport.

– Vi vet inte exakt hur många som hjälper till att köra över bron. Men ju fler polisen stoppar, ju fler kommer att få åka i båtar.

– Vi har massa båtar tillgängliga.

ARTIKELN HANDLAR OM