Ikea

Ikea återkallar farlig barngrind

avMathias Asplund

1 av 2

Nu stoppas försäljningen av barngrinden Patrull på alla Ikea-varuhus.

Flera barn har ramlat ned för trappor och skadat sig.

– Det jag vet är att det har hänt tre olyckor, säger Daniela Rogosic, pressansvarig på Ikea.

11 andra farliga Ikea-möbler
 

Försäljningsstoppet gäller två modeller av barngrinden Patrull: "Smidig" och "Klämma". Nu stoppas försäljningen av de modellerna, meddelar Ikea i ett pressmeddelande.

Skyddsgrinden kan orsaka svåra fallolyckor om den monteras högst upp på en trappa. Enligt Daniela Rogosic, pressansvarig på Ikea i Sverige, kan grindens fäste börja glida mot en vägg eller trappräcke.

Tre barn skadade

Enligt Ikea följer skyddsgrinden de regler som finns för teststandard och produktsäkerhet. Men i tre fall som de fått reda på har friktionen inte varit tillräcklig för att hålla fast grinden, vilket lett till att barn skadat sig.

– Jag vet att de har ramlat och att det har orsakat en mindre skada. Det betyder att det finns en risk och det vill vi inte ha för våra kunder, säger Daniela Rogosic.

Det finns också risk för att snubbla på den nedre metallstången, vilket i värsta fall kan leda till att man faller handlöst ned för en trappa.

Full återbetalning

Skyddsgrindarna har sålts av Ikea sedan augusti 1995. Kunder som vill lämna tillbaka produkten får sina pengar tillbaka även om de inte har kvittot kvar, lovar företaget. Det gäller även förlängningsdelar som eventuellt kan ha köpts till. Nu undersöker Ikea om produkten kan börja säljas igen.

– Produkten är säljstoppad sedan februari och det pågår en utredning, säger Daniela Rogosic.

Har man grinden i en vanlig dörröppning och vill behålla den önskar Ikea att man hämtar ut en uppdaterad bruksanvisning och ny skyddsmärkning. Detta för att förhindra att personer som senare köper skyddsgrinden i andra hand monterar den på toppen av en trappa så att barn riskerar att falla.

Fotnot: Barngrinden Patrull finns i fler modeller, bland annat en som heter "Fast". Det är bara modellerna "Smidig" och "Klämma" som återkallas.

ARTIKELN HANDLAR OM

Ikea

Spädbarn