Amanda Knox lättad efter frikännande

1 av 10
NYHETER

Rättegångarna om mordet på den brittiska studenten Meredith Kercher har följts av en hel värld.

Men till slut friades amerikanska Amanda Knox och hennes italienske ex-pojkvän Raffaele Sollecito från misstankarna.

"Jag är otroligt lättad och tacksam för beslutet i Italiens högsta domstol", säger Knox i ett skriftligt uttalande via en talesperson från sitt hem i Seattle.

27-åringen har redan avtjänat fyra år i italienskt fängelse innan hon 2011 friades i en högre instans. Då återvände hon omedelbart till USA.

Sollecito uttrycker också lättnad efter HD:s besked, som sätter punkt för rättsprocesserna.

– Till slut kan jag fortsätta med mitt liv, säger 31-åringen.

Mamman chockad

Meredith Kerchers familj säger att offret nu riskerar att glömmas bort. Hennes mor säger att hon är chockad över HD:s beslut.

Hennes dotter blev utsatt för sexuella övergrepp och knivskuren till döds i sitt sovrum när hon studerade i italienska Perugia 2007. 21-åringen hittades med halsen uppskuren i en pool utanför huset hon delat med Knox. Enligt utredningen hade hon knivhuggits 47 gånger.

Urspårad sexlek

Åklagarnas linje var att Knox, Sollecito och en ivorian hade varit narkotikapåverkade. Tillsammans hade de försökt att tvinga den brittiska studenten att delta i en sexlek som spårat ur i våld. Ivorianen dömdes 2008 till 30 års fängelse för mordet.

Året efter dömdes Knox och ex-pojkvännen till långa fängelsestraff. Två år senare frikändes båda, men åklagarna överklagade och i fjol dömdes de på nytt.

När HD återigen fick fallet på sitt bord hade åklagarna på nytt krävt att Knox och Sollecito skulle dömas till fängelsestraff på över 20 år. De friande domarna, nästan åtta år efter att Knox hittades död, kommer nu sannolikt att leda till frågor om det italienska rättssystemet.

Även ivorianen, som greps i Tyskland 2007, har fått straffet nedsatt till 16 år. Efter ett överklagande dömdes han för sexövergrepp, men inte för att ha dödat Meredith Kercher.

TT

ARTIKELN HANDLAR OM

Italien