Här säljer IS ut Syriens skatter

avErik Wiman, Nour Saeed

NYHETER

Smugglaren: ”Kan ordna vad som helst” Skickar bilder som bevis

1 av 8

Här erbjuds Aftonbladet att köpa ”blodsantikviteter” av IS.

Under falsk identitet har vi granskat smugglingen av plundrade föremål i krigets Syrien och spåren leder rakt in i terrorgruppens huvudstad Raqqa.

– Jag kan få tag på vad ni vill, så länge ni kan betala, säger en av smugglarna.

Vid sidan av den humanitära katastrofen i Syrien, plundras också invånarna på sin egen mångtusenåriga historia. Arkeologer över hela världen varnar för att en ovärderlig kulturell skatt håller på att försvinna för alltid.

Genom källor på plats i Syrien har vi under våren fått kontaktuppgifter till ett antal personer som påstås ägna sig åt smuggling för IS räkning. Flera spår har visat sig var återvändsgränder, men i mitten av maj, samtidigt som IS rapporteras ha lagt under sig den urgamla ökenstaden Palmyra, får vi för första gången kontakt med en av smugglarna.

”Kan ordna vad som helst”

Han kallar sig Fayeez och låter självsäker när vi pratar med honom via Viber.

– Vill ni ha föremål från Palmyra kan jag fixa det. Jag kan ordna vad som helst ni önskar, så länge ni kan betala.

Vi har använt namnet Nicole och utgett oss för att vara en välbärgad kvinna med syrisk bakgrund som sedan många år lever i Sverige. Nu driver hon en antikaffär och på hennes inköpslista står antikt guld, smycken och religiösa föremål. Ju äldre och mer unika desto bättre.

Fayeez visar sig kunna tillhandahålla allt.

– Det mesta gräver jag fram själv med mina bara händer, säger han när vi frågar hur han har kommit över varorna.

Bronsskulpturer, som vi senare får veta är över 5000 år gamla, uppger han att han grävt fram ur olika gravplatser.

Han säger att han lever i Deir a-zor och genom chattprogrammets positioneringsfunktion ser vi att han talar sanning. Staden ligger i östra Syrien och kontrolleras till stora delar av IS.

Där finns ett träningsläger för nyanlända terrorister och det var där syriska regeringsstyrkor i maj ska ha genomfört en räd och dödat IS-befälet Abu al-Taym al-Saudi.

Deir al-zour är också en av de städer som har utsatts för allra hårdast plundring de senaste åren. Satellitbilder visar historiska byggnader som jämnats med marken efter att IS tagit kontroll över dem.

Skickar bilder som bevis

När vi låter Fayeez förstå att vår påhittade köpare Nicole är beredd att spendera tusentals dollar får vi hans fulla uppmärksamhet.

Han vill göra affärer och ber oss komma till Sanliurfa, en stad i södra Turkiet, känd för att fungera som samlingsplats för IS-krigare på väg in och ut ur Syrien.

– Vi har folk som tar de här föremålen till Turkiet. Kom dit så möter de upp er och visar vad vi kan erbjuda.

Vi säger att vi inte vill resa utan att få bevis för att han verkligen har de varor han säger.

– Jag kan skicka bilder på allt jag har nu och om ni vill ha något specifikt kan ni sända beskrivningar så löser jag det.

De följande veckorna får vi 15 fotografier som visar dussintals antikviteter, allt från tusenåriga guldmynt till antika statyetter, ottomanska svärd samt smycken och krukor. Han vill inte själv vara med på bild, inte ens maskerad och han vill inte att platsen ska synas. Men för att försäkra oss om att han har föremålen själv, ber vi honom att ta fotografier ur flera olika vinklar och skicka.

– Varför är ni så misstänksamma, undrar han.

– Varför skulle jag lura er. Jag vill sälja och tjäna pengar. Det här är Guds gåvor som han givit oss för att göra vad vi vill med.

Förbjuden handel

Organiserade stölder av antikviteter är inte inget nytt fenomen. Redan åren efter USA:s invasion av Irak började det dyka upp stora partier på de svarta marknaderna. Kriget rasade i ett av världens viktigaste arkeologiska områden och det efterföljande kaoset öppnade en helt ny handel för tidigare oöverkomliga föremål.

15 år senare har smugglingen fullkomligt exploderat. I Syrien som har sex platser på UNESCOS världsarvslista är det IS som tagit kontroll över i stort sett all hantering.

För att rädda landet från att tömmas helt på sitt historiska arv, och för att skära av en av IS viktigaste inkomst källor har FN förbjudit all handel med antikviteter från Syrien.

Men enligt flera experter har förbudet inte haft någon effekt. Gränsen mellan Turkiet och Syrien är över femtio mil lång och bevakningen kan i bästa fall beskrivas som porös. IS har inte haft några svårigheter att föra in tusentals krigare genom hemliga gränsövergångar. Samma rutter används för att tömma landet på sin historia.

Internationell handel med rika kunder

Under maj och början av juni kopplas flera smugglare in i våra förhandlingar som oftast sker genom Viber och WhatsApp, men också över skakiga telefonlinjer.

Genom Fayeez kommer vi steg för steg vidare uppåt i smugglarnas hierarki. En man som kallar sig Ahmad hävdar att han handlar internationellt med antikviteter och att han har rika kunder i Europa, USA och Arabvärlden. Även han vill träffa Nicole och är mycket angelägen om att få till ett möte.

 – Om du inte vill resa själv kan du skicka någon annan, en man. Han kan komma hit och bo som gäst i mitt hem.

Ahmad skickar också bilder på förfalskade dokument som han säger ska följa med i köpen.

– Det är intyg som visar att ni köpt det här av lagliga handlare i Turkiet.

Ahmad bor i Raqqa och bekräftar att han arbetar tillsammans med IS och att det är de som får den största delen av hans försäljning.

– Jag måste samarbeta med dem. Jag behöver deras varor och de behöver mig för att transportera dem.

När vi ställer fler frågor om hans relation till den våldsamma islamiströrelsen blir han till sist misstänksam.

– Du frågar för mycket. Är du militär?

Vi försäkrar att vi bara vill handla och ber honom att skicka videoklipp på de varor han kan sälja till oss så att vi ser att han har dem hos sig.

Till sist skickar Ahmad en kort video där han håller i en antik vas och ber oss komma till Sanliurfa.

– Jag hämtar er på flygplatsen och ni får själva välja om ni vill köpa eller inte.

Efter att ha blivit varnade av flera källor väljer vi att inte resa och avbryter kontakten med smugglarna.

ARTIKELN HANDLAR OM