Topparna åker till fackets ö på semester – betalar inte en krona

Här är fackpamparnas paradis – ön Marholmen i Stockholms skärgård som ägs av Kommunal.
Både Kommunals ordförande Annelie Nordström och förbundets kassör och tredje vice ordförande Anders Bergström har semestrat här utan att betala för sig.
Kommunal lever på medlemsavgifter från många lågavlönade och det är fackförbundets handelsbolag som står för kostnaderna när ledningen bor gratis.

Tipsa oss på granskning@aftonbladet.se

Kassören Anders Bergströms favorit på Marholmen är Grosshandlarvillan. Det  är en av många gamla vackra byggnader på ön. Den byggdes i nationalromantisk stil i början av 1900-talet. Här finns bland annat en svit, tre dubbelrum och badrum med kopparbadkar.

”Njut av en oslagbar utsikt över Solö fjärd. Här erbjuds ni en extra gnutta lyx med en stor omtanke om er som gäster.”, skriver Kommunals handelsbolag om villan på sin hemsida.

– Det är genomfart förbjuden där framme mot Grosshandlarvillan. Men Anders Bergström får alltid köra där med sin fina bil. Det är en tyst överenskommelse på ön att ledningen gör som de vill, berättar en som jobbat länge på Marholmen.

Har inte betalat

Aftonbladet kan i dag avslöja en rad fakturor som visar hur ledande inom Kommunal utnyttjar förbundets konferensanläggning under sommartid. De har inte betalat boendet – Lyran konferens som är förbundets handelsbolag äger Marholmen och har inte skickat några fakturor till höjdarna.

Handelsbolaget har gått back rejält, men det har fackförbundet än så länge haft råd med.

Anställda inom kommuner och landsting bidrar med över en miljard kronor per år i medlemsavgifter.

Flera som har jobbat länge på Lyran konferens berättar hur ledande företrädare för Kommunal utnyttjar Marholmen för privata semestrar.

– Anders Bergström brukar ha sin båt liggande här och han ska ofta ha Grosshandlarvillan som är lite finare än de andra boendena, berättar en person.

Det finns en rad olika hus att bo i, en hotelldel, två restauranger, badstränder, minigolf, tennisbana och ett spa.

Marholmen är en ö på 30 hektar med en bilbro över till fastlandet.

”Ro i strejkandet”

Våren 2013 köpte Kommunal ytterligare närmare fem hektar sjötomt på fastlandssidan för 14,1 miljoner. På den marken ligger ytterligare två villor.

– Då var det väldigt hektiskt för oss som jobbade där. Ordföranden Annelie Nordström skulle bo i ett av de nyköpta husen med sin familj i juni. Vi fick slita som djur för att få allt klart till deras vistelse, berättar en som jobbade då på Marholmen.

– Städerskorna var beordrade att gå dit och städa, de var helt knäckta och hann inte städa sina ordinarie utrymmen. De stod och grät.

Med andan i halsen lyckades personalen få allt klart till ledningens semester. Den 21 juni det året skrev Annelie Nordström på Facebook:

”Firar midsommar på Marholmen med man och barn. Mannen sover efter en natt på jobbet, sonen underhåller med gitarrspel. Lite ro mitt i strejkandet.”

2014 var Kommunals ordförande också där i den nyköpta villan på Marholmen och skrev på Facebook:

”Vi är här på Marholmen, vänner från Halmstad m.fl. Härlig midsommar!”

Och i somras fick hon också den nyköpta villan:

”Nu skiner solen på Marholmen och vi som trodde att det skulle regna hela helgen har inte ens kortbyxor med oss.”, skrev hon på Facebook.

En av hennes kolleger på fackförbundet kommenterade:

”Jag trodde du fick nog av Marholmen i jobbet. Trevlig fortsättning på midsommarhelgen.”

Barnen har fått sommarjobb

Marholmen är inte bara ett semesterparadis för ledningen. Anställda berättar att ledningens barn också har fått sommarjobb där.

– Det var många som sökte de här extrajobben. Men ledningens barn hade förtur, berättar en som har jobbat på Marholmen.

– Jag minns när Annelie Nordström kom ut med sin mans dotter. Flickan fick träffa en chef och sen fick hon börja jobba här.

Personalen har ställt upp blint för ledningen.

– Jag minns ett tillfälle 2013 när Anders Bergströms sekreterare ringde och bokade boende åt honom, det gjorde hon ofta och det var nästan alltid med kort varsel.

– Efter samtalet ringde hon upp igen och sa att Anders var så sugen på svenska kräftor. Vi hade ju inte det så köksmästaren fick sätta sig i bilen och åka in till Norrtälje och köpa dyra svenska kräftor till honom.

Kräftorna skulle till badholmen på Marholmen där det finns badtunnor och vedeldad bastu, enligt den före detta anställde.

– Där är det alltid lite extra besvärligt för personalen att jobba där. Men så fick det bli.

”Olyckliga förbiseenden”

Aftonbladet har sökt Kommunals ordförande Annelie Nordström och förbundsstyrelseledamoten Marcelo Rojas för kommentarer.

Kommunals Anders Bergström skriver i en kommentar på Kommunals hemsida:

"Jag har vid några tillfällen sedan 2012 övernattat privat på Marholmen utan att ha fakturerats för detta. Även Annelie Nordström har vid ett tillfälle, på grund av ett misstag vid bokningen, inte fakturerats för en privat övernattning. Detta är olyckliga förbiseenden, som genast ska rättas till."

Avlöjat i granskningen – få hela bilden

DEL 1: Lyxkrog och nakenshow – för medlemmars pengar
DEL 2: Topparna semestrar på ö – gratis

DEL 3: Spritfest för flera hundra tusen

DEL 4: Lådvis med vin langas till fackets festvåning

DEL 5: Höjdarna får paradvåningar mitt Stockholm

EFTER GRANSKNINGEN: Kassören avgår – får miljonbelopp

WALLSTRÖM INDRAGEN: Fick lägenhet av Kommunal

Alla artiklar i granskningen

Publisert: