Här är Reinfeldts nya toppjobb

Av: Pär Karlsson

Publicerad:
Uppdaterad:
Fredrik Reinfeldt får ett nytt toppuppdrag.
Foto: BJÖRN LINDAHL
Fredrik Reinfeldt får ett nytt toppuppdrag.

Ex-statsministern Fredrik Reinfeldt får ett nytt toppuppdrag.

Han ska ta över som ordförande för EITI, ett internationellt samarbete för ökad öppenhet kring handel och förvaltning av naturresurser.

– Det är viktigt att världens omfattande naturresurser används på ett rättvist sätt till nytta för hela folket, säger han.

Efter valförlusten 2014 avgick Fredrik Reinfeldt både som statsminister och partiledare för Moderaterna. Sedan han helt lämnade politiken har han gett ut boken "Halvvägs" och startat en ny karriär som föreläsare och konsult. Nu står det klart att han nästa år ska tillträda en ny topptjänst, som ordförande i EITI, ett internationellt samarbete för ökad öppenhet i förvaltning och handel av naturresurser.

I en pressmeddelande säger Fredrik Reinfeldt:

– Frågor om öppenhet, transparens och ansvar har alltid legat mig varmt om hjärtat. Det är viktigt att världens omfattande naturresurser används på ett rättvist sätt till nytta för hela folket och jag ser fram emot att arbeta med detta parallellt med andra åtaganden och föreläsningar.

Gratuleras av Norges utrikesminister

EITI, Extractive Industries Transparency Initiative, är ett internationellt samarbete där regeringar, företag och civilsamhälle arbetar för mer transparens och uppföljningsanasvar för samtliga ersättningar kopplade till olja, naturgas, kol och mineraler.

Reinfeldt börjar på sitt uppdrag i februari 2016. EITI är relativt okänt i Sverige men mer känt i länder där förekomsten av bland annat oljaresurser är större.

Norges utrikesminister Børge Brende var snabbt ute för att gratulera Reinfeldt. EITI:s internationella kontor ligger just i Oslo.

– Som värd för kontoret ser vi fram emot att arbeta med Fredrik Reinfeldt. Vi känner honom som en kunnig och högt respekterad ledare, med ett stort kontaktnät. Jag är övertygad om att han kommer att vara en god ambassadör för EITI:s viktiga öppenhetsagenda och för att utveckla denna ytterligare, säger han i en kommentar.

Expressen var först med att berätta om Reinfeldts nya uppdrag.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN