Lurad av mäklaren: ”Jag tycker det är kriminellt”

Uppdaterad 2015-05-28 | Publicerad 2015-05-27

Förra veckan kunde Aftonbladet visa hur mäklaren pratade om fejkade bud inför dold kamera.

I dag kan vi avslöja hur hon anklagas för ytterligare fusk, den här gången för att ha använt sin dotter i en budgivning.

– Det är för jävligt hela situationen och att hon gör så här. Jag tycker det är kriminellt, säger kvinnan som köpte ett sommarställe där mäklarens dotter står som budgivare.

I förra veckan granskade Aftonbladet mäklare som använde sig av fejkade bud.

En av mäklarna avslöjades inför dold kamera. Vi utgav oss för att vilja sälja en lägenhet och inför vår fråga att använda fejkade bud sa mäklaren:

– Det är helt olagligt att hålla på med sådana budgivningar, men ibland ska man ha någon som startar det liksom.

Priset trissades upp

I fredags blev mäklaren polisanmäld av Charlott Axenström som köpte en villa 2011 och misstänker att mäklare fuskade vid budgivningen. En av budgivarna den gången var mäklarens samarbetspartner som driver en städfirma och priset trissades upp en dryg halv miljon.

I dag kan Aftonbladet avslöja ännu en kund som råkat ut för den aktuella mäklaren vid ett köp av ett sommarställe 2014.

Utgångspriset var 2,2 miljoner, men efter att två andra påstås ha varit med och bjudit, trissades slutpriset upp till 2,5 miljoner.

Kvinnan som köpte sommarstället misstänker att mäklaren fuskade och tyckte hela budgivningen var konstig. När hon efter köpet begärde ut budgivningslistan fick hon en smärre chock.

– Det var ett bombnedslag, berättar hon.

Dottern jobbar på byrån

Ett av namnen på budgivningslistan gick till mäklarens vän och de andra namnen på listan var mäklarens dotter med dåvarande pojkvän.

Dottern är inte bara släkt med mäklaren utan jobbar också på samma fastighetsbyrå, enligt företagets hemsida.

Men det hela var förtäckt i budgivningslistan. Dottern förekom bara med förnamn och när köparen bad att få hennes efternamn angav mäklaren den dåvarande pojkvännens efternamn.

– Jag ringde upp fastighetsmäklarinspektionen och killen där tyckte att jag skulle anmäla. Men sedan gjorde jag inte det för att jag hade en obehagskänsla för mäklaren och för hela situationen. Jag var rädd att hon skulle förstöra för oss.

”Onödigt”

När Aftonbladet kontaktar dotterns förre pojkvän om budgivningen svarar han att han i alla fall inte har lagt ett så högt bud som påstås i budgivningslistan. Han säger också att förhållandet med mäklarens dotter inte var det bästa vid den här tiden.

– Det känns ju lite onödigt att köpa ett hus när man inte är helt hundra på hur relationen ska bli.

Kan hon ha använt ditt namn utan att du visste?

- Ja, du kan ringa och fråga henne. Jag har ingenting med henne att göra.

Aftonbladet har sökt mäklarens dotter, men hon har inte återkommit.

Ett annat namn på budgivningslistan från det aktuella sommarstället är mäklarens vän och granne. Han gick inte på visningen, men uppger för Aftonbladet att han hade "varit där innan" och var "med och petade lite" i budgivningen.

Förnekar fusk

Mäklaren som sålde sommarstället förnekar att det skulle ha förekommit fusk eller ha gjorts några fel i samband med affären.

– Jag tycker ni ska sluta, säger hon.

– Om ni nu ska köra det här bostadsrallyt kan ni ta någon annan mäklare.

Din dotter jobbar med dig på din firma?

– Nej, det gör hon inte. Hon är med på min hemsida hon jobbar på någonting som heter X (namnet på arbetsplatsen.)

Så det är fel det som står på hemsidan då?

– Ja, det är fel det som står på hemsidan.

Följ ämnen i artikeln