Åklagare kräver tysk storbank på uppgifter om Trumps finanser

NYHETER

Särskilde åklagaren Robert Mueller kräver – inom ramen för sin Rysslandsutredning – att bankjätten Deutsche Bank redogör för sina affärer med familjen Trump, enligt affärstidningen Handelsblatt.

Donald Trumps fastighetsimperium har genom åren lånat miljarder av den tyska bankjätten.

Vita huset tillbakavisar uppgifterna.

Robert Mueller utreder misstänkt rysk inblandning i det amerikanska presidentvalet 2016. Nu har den särskilde åklagaren begärt ut information om Donald Trump och hans familjs affärer med Deutsche Bank, uppger källor med insyn för tyska Handelsblatt och flera andra medier, bland annat AFP och Bloomberg.

Tysklands största bank ska ha fått begäran för flera veckor sedan. Utredarna vill se dokumentation över penga- och kredittransaktioner gällande Trumps organisation.

En talesperson för banken säger att Deutsche Bank inte har några kommentarer till mediauppgifterna, skriver nyhetsbyrån AP.

Samtidigt påpekar banken i ett uttalande till bland annat Bloomberg att ”Deutsche Bank alltid samarbetar med undersökande myndigheter i alla länder.”

Affärer i 20 år

Deutsche Bank är en av få storbanker som fortsatt låna ut pengar till Donald Trumps företag. En rad konkurser inom Trumps hotell- och kasinoverksamhet på 1990-talet har gett de amerikanska bankerna kalla fötter, påpekar Reuters.

Trump har under 20 års tid lånat över 300 miljoner dollar, motsvarande 2,5 miljarder kronor, till fastighetsaffärer av Deutsche Bank. I juli låg den aktuella skulden på runt 130 miljoner dollar, enligt en analys som Bloomberg gjort.

Bakgrunden till Robert Muellers krav på Deutsche Bank kan vara att han vill veta om banken sålt några av Trumps lån till ryska banker, exempelvis statsägda VEB. Banker som är belagda med sanktioner från USA och EU. Det rapporterar Reuters med hänvisning till en myndighetskälla med insyn.

En annan källa säger till Reuters att den typen av lån kan ge Ryssland hållhakar på presidenten.

Trumps advokat förnekar

Donald Trumps advokat Jay Sekulow förnekar att Mueller lämnat in en officiell begäran om att få se presidentens finanshistorik hos Deutsche Bank. Rapporterna i media är ”falska”, förklarar juristen i ett uttalande till flera nyhetsbyråer.

”Ett sådant krav har varken utfärdats eller mottagits. Vi har kontrollerat detta med banken och andra källor.”

Även Vita husets pressekreterare Sarah Huckabee Sanders slår i från sig.

– Det är media som blåser upp det, säger hon på en presskonferens.

Flera tongivande politiker inom Demokraterna har tidigare begärt att Deutsche Bank ska redogöra för eventuella kopplingar mellan Trumps lån och Ryssland. Banken har nekat med hänvisning till att det, utan en officiell begäran från en myndighet, vore olagligt att dela med sig av kundinformation.

Här är Trumps år i siffror 00:51