Mördaren gömde offret i hamnbassäng i Malmö – ännu olöst

avNiklas Eriksson

NYHETER

Mannen anmäldes försvunnen och 19 dagar senare hittades 42-åringen död.

I sin bil – på hamnbassängens botten i Västra hamnen i Malmö.

Ett år senare är mordet fortfarande olöst.

1 av 3 | Foto: ANDREAS HILLERGREN

Drygt ett år har gått sedan en röd Mitsubishi drogs upp ur vattnet vid Västra hamnen i Malmö. I fordonet satt en 42-årig man – mördad.

Mordet är fortfarande ouppklarat men Anders Larsson, utredningsledare på grova brott i Malmö, säger att det finns detaljer kring brottet som gör att han tror att polisen bör kunna lagföra en gärningsman.

– Det är klart som dagen att vi vill klara upp det här, säger han.

– Vi är väldigt angelägna om att få in iakttagelser från området. Men det kan också vara så att det finns någon i mannens närhet som komma med uppgifter som kan ta oss vidare.

Anders Larsson säger att brottet sticker ut dels på grund av hur gärningsmannen försökt dölja brottet, och dels på grund av 42-åringens bakgrund.

– Detta är en man som inte förekommer hos sen tidigare i någon form av kriminell verksamhet, säger Anders Larsson.

Tre kritiska datum

Tre datum är kritiska i utredningen: 25 oktober, 26 oktober och 13 november 2016.

Den 25 anmäldes 42-åringen saknad. Han och hans röda bil efterlystes.

Redan dagen efter han anmäldes saknad gjordes fynd som senare kom att kopplas till mordet.

Klockan 18.22 larmades polisen efter att privatpersoner hade hittat blodiga kläder vid korsningen Östra Varvsgatan och Västra Varvsgatan.

Trots att polisen omedelbart utgick från att ett grovt våldsbrott begåtts i området och satte in större resurser för att komma vidare i utredningen fick fyndet ingen förklaring – då.

19 dagar senare – 13 november 2016 – larmas polis, räddningstjänst och dykare tillbaka till Västra hamnen. Från kajen har förbipasserande sett något stort som ligger på hamnbassängens botten.

Fyndet gjordes kring lunchtid och efter att dykare gått ner stod det klart att i bilen fanns en död man. Några timmar senare bärgades fordonet och kroppen ur vattnet.

”Han är mördad”

När kroppen undersökts stod det klart att det inte var någon olycka som låg bakom mannens död.

– Han är mördad och det är någon form av skarpt vapen som har använts, sa dåvarande utredningsledar Ronny Holmberg till Aftonbladet då.

– Det är ett knivliknande föremål som använts, vi vill inte låsa oss vid exakt vad men det är inget skjutvapen.

I samband med det bekräftades också att de blodiga kläder som hittats några veckor tidigare kopplas till mordet på 42-åringen.

Men nu, mer än ett år senare, är mordet fortfarande olöst. Dock ska det finnas intressanta personer och spår i utredningen som är långt ifrån bortglömd, enligt Anders Larsson.

– Vi har under resans gång haft en del spår, misstänkta och misstankar som vi jobbar vidare med. Men hittills har det inte räckt så långt att vi kan väcka åtal, säger Anders Larsson.

– Det finns fortfarande en del trådar att dra och uppgifter som är intressanta att fortsätta med.

”Viktigt att kartlägga hans närhet”

Uppgifter om 42-åringens bakgrund som kan ge ett motiv till att en man som inte är känd för kopplingar till kriminella hittas mördad i en bil som sänkts till havets botten kan vara det som gör att polisen kan ta nästa steg.

– För oss är det väldigt viktigt att kartlägga hans närhet och hans kontaktytor, det är inte alltför sällan gärningsmannaskapet kan finnas i den kretsen, säger Anders Larsson.

– Det här innehåller mycket som gör att vi borde kunna klara upp det, det är ett brott som sker centralt Malmö. Man gör sig av med både offer och offrets bil centralt i hamnbassäng, och ja det vore väl fan om vi inte skulle nå en lösning på detta.

Tips kan lämnas till polisen via 114 14

Så många dödas varje år 00:30
ARTIKELN HANDLAR OM

Brott

Malmö