Senator Al Franken uppmanas avgå efter nya anklagelser

NYHETER

Senator Al Franken anklagas för att ha försökt tvinga till sig en kyss.

– Han sa att det var hans rätt som underhållare, säger kvinnan som ska ha utsatts.

Nu kräver 30 demokratiska senatorer att han avgår efter alla anklagelser som riktats mot honom.

1 av 5 | Foto: Jonathan Ernst / TT NYHETSBYRÅN
Senator Al Franken.

Den förre detta komikern och radioprofilen Al Franken har anklagats för sexuella trakasserier och övergrepp av flera kvinnor. Totalt rör det sig nu om sju kvinnor som anmält den demokratiska senatorn.

Senast anklagelsen kom i dag.

En kvinna vittnar i Politico om att Franken år 2006 efter en radiointervju ska ha ställt sig framför studiodörren och försökt tvinga till sig en kyss.

– Det är min rätt som underhållare, ska Franken ha sagt.

Kvinnan ska ha jobbat med programmet och berättar för Politico att hon vid tillfället aldrig hade träffat Franken tidigare. Franklin nekar till anklagelserna som han kallar ”rena lögner”.

Nu kräver flera av Minnesota-senatorn att han avgår.

Under eftermiddagen, svensk tid, gick sju demokratiska senatorer ut öppet och uppmanade Al Franken att lämna senaten.

New York-sentorn Kirsten Gillibrand utvecklade avgångskravet på sin Facebook-sida:

”Även om senator Franken har rätt till avakta tills etikkommittén har genomfört sin utredning anser jag att det vore bättre för vårt land om han skickade ett tydligt budskap om att alla former av trakasserier mot kvinnor i vårt samhälle är oacceptabelt genom att låta någon annan tjänstgöra” skriver hon, enligt CNN.

De övriga senatorerna som då krävde hans avgån var Claire McCaskill (Missouri), Maggie Hassan (New Hampshire), Mazie Hirono (Hawaii), Kamala Harris (Kalifornien), Tammy Baldwin (Wisconsin) och Patty Murray (Washington state).

”För mig är det tydligt att det här har varit ett djupt skadligt och återkommande problem samt ett tydligt mönster under en lång tidsperiod” skriver den sistnämnda och fortsätter:

”Det är dags för honom att avgå”.

Senare under kvällen uppgick antalet demokratiska senatorer som kräver Frankens avgång till 30 stycken.

Al Franken meddelade då att han kommer att komma med ett uttalande under morgondagen, enligt CNN. Enligt Minnesotas public service-radio MPR News kommer Franken då meddela att han ställer sin plats som statens representant i senaten till förfogande.

ARTIKELN HANDLAR OM

Al Franken

MeToo