Vita huset om sexanklagelser mot Trump: ”Känner att vi är redo att gå vidare”

NYHETER

Flera kvinnor som anklagat Donald Trump för trakasserier och övergrepp kräver att kongressen utreder presidentens förflutna.

Vita huset anser dock att frågan är utagerad.

– Det amerikanska folket kände till detta och röstade för presidenten. Vi känner att vi är redo att gå vidare, säger talespersonen Sarah Huckabee Sanders.

Jessica Leeds, Samantha Holvey och Rachel Crooks, som tidigare anklagat Donald Trump för att ha antastat dem, krävde under en presskonferens på måndagen att kongressen utreder presidentens förflutna. Senare stämde även Lisa Boyne in i kravet.

Vita huset har gång på gång avfärdat påståendena som falska och sagt att det faktum att det amerikanska folket röstade fram Donald Trump som president, trots att anklagelserna redan var kända, innebär att frågan är utagerad.

Därför blev många överraskade när den amerikanska FN-ambassadören, republikanen Nikki Haley, något överraskande i helgen gick emot partikamraten Donald Trump och uppmuntrade kvinnorna att träda fram med sina anklagelser.

– Jag vet att han blev vald. Men kvinnor ska känna sig bekväma att träda fram och berätta sin historia. Och vi ska lyssna på dem, sa hon i CBS-programmet ”Face the nation”.

Medgivande av trakasserier?

Under en pressträff på måndagen fick Vita husets talesperson Sarah Huckabee Sanders en rad frågor om anklagelserna mot Trump och Nikki Haleys kommentar i frågan.

– Som presidenten själv sagt: han tycker att det är bra att kvinnor träder fram, men han känner också starkt att bara anklagelser inte ska vara avgörande. I det här fallet har presidenten nekat till alla dessa anklagelser, vilket även ögonvittnen gjort.

– Det amerikanska folket kände till detta och röstade för presidenten, och vi känner att vi är redo att gå vidare i den processen.

En reporter tog sedan upp en intervju gjord av radioprofilen Howard Stern 2005, där Trump berättar att han gått in i omklädningsrummet under en skönhetstävling för tonåringar. Trump ska i intervjun ha sagt att deltagarna var nakna men att han kunde komma undan med sådana saker.

– Är inte det ett medgivande av sexuella trakasserier? frågade reportern.

– Presidenten har bemött detta. Jag har ingenting att tillägga, svarade Sarah Huckabee Sanders.

Fick inga svar

Inte heller de namnkunniga journalisterna Jim Acosta och April Ryan fick några svar på sina frågor om anklagelserna mot Trump.

Mot slutet av pressträffen fick Sarah Huckabee Sanders frågan om hon utan tvekan kan säga att de kvinnor som anklagat Trump ljuger?

– Jag är här för att föra presidentens talan, och jag kan säga att presidenten har bemött dessa anklagelser och sagt att de är falska.

Trumps attacker mot kvinnor 00:30
ARTIKELN HANDLAR OM