May: Troligt att Ryssland ligger bakom nervgiftdåd

Storbritanniens premiärminister Theresa May anser att det är ”högst troligt” att Ryssland ligger bakom nervgiftattacken på ex-spionen Sergej Skripal och hans dotter.

– Vi måste stå upp mot Ryssland, säger hon i ett tal i parlamentet.

I ett svar kallar det ryska utrikesdepartementet talet en ”cirkusföreställning”.

Sergej och Julia Skripal förgiftades av ett militärt nervgift, säger Theresa May under sitt tal i det brittiska parlamentet på måndagseftermiddagen. Giftet tillhör familjen ”Novichok” – ett kemiskt vapen som utvecklades av Sovjet på 1970- och 1980-talen.

Premiärministern pekar ut Ryssland som ansvarigt för attentatet den 4 mars.

– Regeringens slutsats är att det är högst troligt att Ryssland är ansvarigt, säger hon.

– Vi måste nu stå redo att vidta omfattande åtgärder.

”Fräckt försök att mörda oskyldiga”

May – som talar efter att hon under morgonen träffat sitt nationella säkerhetsråd – ser mordförsöken, inte bara som ett brott mot far och dotter Skripal, utan också som en attack på Storbritannien.

– Vi tolererar inte ett sådant fräckt försök att mörda oskyldiga civila på vår mark.

Förutom Sergej och Julia Skripal – som är svårt skadade – fick ett 20-tal personer uppsöka vård för lindriga skador. Dessutom skadades en polisman allvarligt efter att ha kommit i kontakt med nervgiftet.

Vill ha svar från Ryssland

Theresa May vill nu ha svar från Ryssland om hur ett militärt kemiskt vapen kommit att användas i den lilla sydengelska staden Salisbury.

Utrikesminister Boris Johnson har kallat till sig Rysslands ambassadör för att kräva ”full insyn” i Novichok-programmet.

Enligt May finns det två scenarion. Antingen rör det sig om en direkt attack från den ryska staten, eller så har den ryska staten förlorat kontrollen över sina kemiska vapen. Hon vill ha en förklaring senast under tisdagen.

Om det på onsdag inte kommit något ”trovärdigt svar” från Ryssland kommer Storbritannien att ”dra slutsatsen att den här handlingen är att likställa med olaglig maktutövning av den ryska staten mot Storbritannien”.

– Då kommer jag återvända till parlamentet och lägga fram de åtgärder vi tänker svara med, säger May.

Möjliga åtgärder är att bojkotta idrottsevenemang i Ryssland, exempelvis sommarens fotbolls-VM.

May tar också upp Rysslands annektering av Krimhalvön och inblandningen i det amerikanska presidentvalet.

– Det här sker mot bakgrund av ett välkänt mönster av rysk aggression.

Ryska UD: ”Sagor”

Rysslands utrikesdepartement sågar Theresa Mays utläggning och avfärdar talet som en ”cirkusföreställning” och ”provokation” fyllt av ”sagor”.

– Det är uppenbart: Det här är ännu en informations- och politikkampanj, baserad på provokation, säger Maria Zakharova, kommunikationschef på departementet, enligt Interfax.

Andrey Lugovoy, ledamot i dumans säkerhetsutskott, kallar redogörelsen om att nervgiftet tagits fram av ryssar ”minst sagt, oansvarig”.

Tidigare på måndagen varnade den ryska ambassaden i London för att Storbritannien spelar ett ”farligt spel”.

Publisert:

LÄS VIDARE